ChemistryJEE Main Previous Year Papers Questions With Solutions Chemistry in Everyday Life and Miscellaneous

JEE Main Previous Year Papers Questions With Solutions Chemistry in Everyday Life and Miscellaneous

JEE Main Previous Year Papers Questions With Solutions Chemistry in Everyday Life and Miscellaneous

jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-
Ans.4) NH4+ ions are increased to suppress release of OH” ions, hence solubility product of Fe(OH)3 is attained. Colour of precipitate is different.

jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-2
Ans.(3) The given compound is aspirin which is antipyretic and analgesic.

    Register to Get Free Mock Test and Study Material

    +91

    Verify OTP Code (required)

    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    3.P-particle is emitted in radioactivity by (2002)
    (1)conversion of proton to neutron
    (2)from outermost orbit
    (3)conversion of neutron to proton
    (4)p-particle is not emitted
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-3

    4.Which of the following could act as a propellant for rockets ? (2003)
    (1)Liquid oxygen + liquid argon
    (2)Liquid hydrogen + liquid oxygen
    (3)t Liquid nitrogen + liquid oxygen
    (4)Liquid hydrogen + liquid nitrogen
    Ans.(2) Liquid hydrogen and liquid oxygen are used as excellent fuel for rockets. H^/) has low mass and high enthalpy of combustion where as oxygen is a strong supporter of combustion.

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-5
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-5

    6.Which one of the following statements is correct ? (2003)
    (1)From a mixed precipitate of AgCl and Agl, ammonia solution dissolves only AgCl
    (2)Ferric ions give a deep green precipitate on adding potassium ferrocyanide solution
    (3)On boiling at solution having K+, Ca2+ and HC03~ we get precipitate of K,Ca(C03).,
    (4)Manganese salts give a violet borax bead test in the reducing flame.
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-6

    7.A red solid is insoluble in water. However it becomes soluble if some KI is added to water. Heating the red solid in a test tube results in liberation of some violet coloured fumes and droplets of a metal appear on the cooler parts of the test tube. The red solid is (2003)
    (1)Hgl2 2) HgO
    3) Pb304 4) (NH4)2Cr207
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-7

    8.Which one of the following nitrates will leave behind a metal on strong heating ? (2003)
    (1)Copper nitrate
    (2)Manganese nitrate
    (3)Silver nitrate
    (4)Ferric nitrate
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-8

    9.Consider the following nuclear reactions M —N +2 He * N —L + 2P+ The number of neutrons in the element L is (2004)
    (1)142 2) 146
    3) 140 4) 144
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-9

    10.Insulin production and its action in human body are responsible for the level of diabetes. This compound belongs to which of the following categories ? (2004)
    (1)A co- enzyme 2) An antibiotic
    3) An enzyme 4) A hormone
    Ans.(4) Insulin

    11.Which one of the following types of drugs reduces fever ? (2005)
    (1)Analgesic 2) Antipyretic
    3) Antibiotic 4) Tranquiliser
    Ans.(2)Temperature reduction

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-12
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-12

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-13
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-13

    14.Regular use of which of the following fertilizer increases the acidity of soil ? (2007)
    (1)Potassium nitrate
    (2)Urea
    (3)Superphosphate
    (4)Ammonium sulpahte
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-14

    15.Which of the following nuclear reactions will generate an isotope ? (2007)
    (1)neutron particle emission
    (2)positron emission
    (3)a-particle emission
    (4)p -particle emission
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-15

    16.Aspirin is known as (2012)
    (1)Acetyl salicylic acid
    (2)Phenyl salicylate
    (3)Acetyl salicylate
    (4)Methyl salicylic acid
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-in-everyday-life-and-miscellaneous-16

    17.What is DDT among the following (2012)
    (1)Greenhouse gas
    (2)A fertilizer
    (3)Biodegradable
    (4)Non-biodegradable pollutant
    Ans.(4) DDT is non-biodegradable pollutant

    18.Which of the following compounds is not an antacid ? (2015)
    (1)Aluminium hydroxide
    (2)Cimetidine
    (3)Phenelzine
    (4)Ranitidine
    Ans.Aluminium hydroxide was used as antacid. Cimetidine and ranitidine are now used as antacids.

     

    Chat on WhatsApp Call Infinity Learn

      Register to Get Free Mock Test and Study Material

      +91

      Verify OTP Code (required)

      I agree to the terms and conditions and privacy policy.