BlogNCERTNCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners

NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners

NCERT Solutions for Class 2 English Marigold Chapter 10 Zoo Manners

Summary In English
This poem is about the zoo. In this poem, it has been shown that children are watching different animals at the zoo. The poet is advising the children to be careful and polite with the animals. So that the animals will behave with you in the same way in return. The poet also talks about camel’s proud, chimpanzee’s wiseness and penguin’s smartness. He advised children to be polite and disciplined while watching animals in the zoo.

Summary In Hindi
यह कविता चिड़ियाघर के बारे में है। इस कविता में यह दर्शाया गया है कि बच्चे चिड़ियाघर में विभिन्न प्रकार के जानवरों को देख रहे हैं। कवि बच्चों को सलाह दे रहा हैं कि वे जानवरों के प्रति सावधान तथा शिष्ट रहें ताकि जानवर भी उनके प्रति वैसा व्यवहार करेंगे। कवि ऊँट के गर्व, चिंपांजी की बुद्धिमानी तथा पेंग्विन के फुर्तीलेपन की भी चर्चा करता हैं। वह बच्चों को सलाह देता है कि चिड़ियाघर में जानवरों को शिष्टता तथा अनुशासन के साथ देखें।

    Join Infinity Learn Regular Class Program!

    Download FREE PDFs, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes, and Puzzles!

    +91

    Verify OTP Code (required)





    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Hindi Translation Of The Poem
    1. Be careful what
    You say or do
    When you visit the animals
    At the Zoo.

    जब तुम जानवरों से मिलने
    चिड़ियाघर जाते हो
    तो तुम सावधानीपूर्वक कुछ भी
    करो या बोलो।

    Word-Meanings : Zoo ( जू ) -a place where animal are kept, चिड़ियाधर। Manners ( मैनर्स ) -behaviour, व्यवहार। Careful ( केयरफुल ) -contious, सचेत, सावधान

    2. Don’t make fun
    Of the camel’s hump
    He’s very proud
    Of his noble bump.

    मज़ाक मत बनाओ
    ऊँट के कूबड़ का
    उसे अपने कूबड़ पर
    गर्व होता है।

    Word-Meanings : Hump ( हंप ) -a raised part at the back of camel, कूबड़। Bump ( बंप ) -a projected part of the body, शरीर का उभरा हुआ भाग।

    3. Don’t laugh too much
    At the chimpanzee
    He thinks he’s as wise
    As you or me.

    ज्यादा मत हँसो
    चिंपैंजी पर
    क्योंकि वह स्वयं को हमारे-तुम्हारे
    जैसा ही अक्लमंद समझता है।

    Word-Meanings : Chimpanzee ( चिंपैंजी ) -a kind of wild monkey, एक तरह का जंगली बंदर। Wise ( वाइज ) -having wisdom, समझदार।

    4. And the penguins
    Strutting around the lake
    Can understand
    Remarks you make.

    तथा झील के
    चारों तरफ घूमते पेंग्विन्स
    समझते हैं।
    तुम्हारे सभी संकेतो को

    Word-Meanings : Penguins ( पेंग्विन ) -a black and white bird found in Antarctic, पंग्विन। Strutting ( स्टूटिंग ) -walking proudly, शान से चलना।

    5. Treat them as well
    As they do you,
    And you’ll always be welcome
    At the Zoo.

    तुम उनके साथ अच्छा व्यवहार करो
    जैसे वे तुम्हारे साथ करते हैं।
    और तब चिड़ियाघर में
    तुम्हारा सदैव स्वागत होगा।

    Word-Meanings : Treat ( ट्रीट )-to behave in a particular manner with somebody, व्यवहार। Welcome ( वेलकम ) -to invite somebody in a friendly manner, स्वागत।

    NCERT Textbook Questions

    Reading is Fun
    Question 1.
    What do you see at the zoo?
    तुम चिड़ियाघर में क्या देखते हो?
    Answer.
    We see various animals and birds at the zoo.

    Question 2.
    What does the camel have on its back?
    ऊँट की पीठ पर क्या होता है?
    Answer.
    The camel has a hump on its back.

    Let’s Talk
    Question 1.
    Have you ever been to a zoo?
    क्या तुम कभी चिड़ियाघर गए हो?
    Answer.
    Yes, I have been to a zoo.

    Question 2.
    Name the animals which you have seen in a zoo. Say the names in your own language and then in English.
    जिन जानवरों को तुमने चिड़ियाघर में देखा है, उनके नाम बताओ। पहले उसे अपनी भाषा में और उसके बाद अंग्रेजी भाषा में बोलो।
    Answer.
    Do it yourself.

    Question 3.
    Name the animal you liked the most. Why?
    जिस जानवर को तुम सबसे ज्यादा पसंद करते हो उसका नाम बताओ। उसे क्यों पसंद करते हो?
    Answer.
    Do it yourself.

    Question 4.
    Did you feed any animals at the zoo? Should we tease animals?
    क्या तुमने चिड़ियाघर में किसी अनवर को खाना खिलाया है? क्या हमें जानवरों को छेड़ना चाहिए?
    Answer.
    Yes, I fed animals at the zoo. No, we should never tease animals.

    Let’s Listen
    Question 1.
    Listen and put a tick (√) against the words that the teacher says.
    शिक्षक द्वारा कहे गए शब्दों को सुनो तथा उन पर सही (√) का चिह्न लगाओ।
    Answer.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Lets Listen Q1

    Say Aloud
    Question 1.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Say Aloud Q1
    Answer.
    Do it yourself.

    Let’s Sing and Act
    Question 1.
    The elephant walks Like this and that. He’s so tall And so fat.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Let's Sing and Act Q1
    Answer.
    Do it yourself.

    Question 2.
    Make sentences using ‘this’ and ‘that’.
    ‘this’ तथा ‘that’ का प्रयोग करके वाक्य बनाओ।
    Answer.

    1. This is a pen.
    2. That is my bicycle.

    Let’s Write A visit to my village
    Question 1.
    Fill in the blanks with the words from the box.
    बॉक्स में दिए गए शब्दों की सहायता से खाली स्थानों को भरो।
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Lets Write A Visit to My Village Q1
    Answer.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Lets Write A Visit to My Village Q1.1

    Question 2.
    Composition corner – Look at the picture and fill in the blanks:
    रचना कोना-चित्रों को देखो और रिक्त स्थानों को भरो:
    lines flowers buzzed
    two bee buzzed
    Answer.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Lets Write A Visit to My Village Q2
    This is a bee. It has lines on its wings. It has two antennas. It buzzes round the flowers. it buzzed and buzzed and came to the zoo.

    Let’s Do
    Question 1.
    Help the bee to reach its home. What are the things that it met on the way that rhyme with bee?
    मधुमक्खी को उसके घर तक पहुँचाने में मदद करो। मधुमक्खी के रास्ते में कौन-कौन-सी चीजें मिलेंगी?
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Lets Do Q1
    Answer.
    The things that bee met on the way that rhymfe with bee are pea, tree, key and tea.

    Question 2.
    Look at the pictures and fill in the blanks:
    दिए गए चित्रों को देखो तथा खाली स्थानों को भरो।
    Answer.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Lets Do Q2

    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Lets Do Q2.1

    Question 3.
    Let’s make the noises that animals make.
    अब वैसी आवाजें उत्पन्न करो, जैसी जानवरों की होती हैं।
    (i) Roar like a lion.
    (ii) Bark like a dog.
    (iii) Neigh like a horse.
    (iv) Moo like a cow.
    (v) Quack like a duck.
    (vi) Chirp like a sparrow or bird.
    (vii) Bleat like a goat.
    (viii) Chatter like a monkey.
    (ix) Grunt like a pig.
    (x) Hiss like a snake.
    Answer.
    Do it yourself.

    Question 4.
    Join the dots. Complete the name of the animal.
    बिंदुओ को जोड़ो। जानवर का नाम पूरा करो।
    Answer.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Lets Do Q4

    Let’s Practise
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners Lets Practise Q1

    We hope the NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners, will help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 10 Zoo Manners, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

      Join Infinity Learn Regular Class Program!

      Sign up & Get instant access to FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!

      +91

      Verify OTP Code (required)





      I agree to the terms and conditions and privacy policy.