BlogNCERTNCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw

NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw

 

NCERT Solutions for Class 2 English Marigold Chapter 14 On My Blackboard I can Draw

Summary In English
This poem tells about the thinking and imagination of a child. The child decides to draw a little house on the blackboard. He tells us in the poem what he wants to draw around his house. He also tells us how many things are there in his house.

    Join Infinity Learn Regular Class Program!

    Download FREE PDFs, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes, and Puzzles!

    +91

    Verify OTP Code (required)





    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Summary In Hindi
    यह कविता हमें एक बच्चे की सोच तथा कल्पना के बारे में बताती हैं। बच्चा एक ब्लैकबोर्ड पर एक छोटे घर का चित्र बनाने का निर्णय करता है। वह हमें बताता है कि वह अपने घर के आस-पास क्या बनाना चाहता है। वह हमें यह भी बताता है कि उसके घर के अंदर कितनी चीजें हैं।

    Hindi Translation Of The Poem
    1. On my blackboard I can draw,
    One little house with one green door,
    Two brown gates that open wide,
    Three red steps that lead inside,
    Four little chimneys painted white,
    Five little windows shining bright,
    Six yellow marigolds straight and tall,
    Growing up against the wall.

    मैं अपने ब्लैकबोर्ड पर चित्र बना सकता हूँ,
    एक हरे दरवाजे वाला एक छोटा-सा घर,
    बाहर की ओर खुलते दो भूरे दरवाजे,
    अंदर की तरफ जाती तीन लाल सीढ़ियाँ,
    सफेद रंग से रँगी चार छोटी चिमनियाँ,
    चमकती हुई पाँच खिड़कियाँ,
    दीवार से चिपककर उगने वाले
    छह सीधे खड़े पीले गेंदे के पौधे।

    Word-Meanings : Blackboard (ब्लैकबोर्ड) -a board on which teacher writes in the classroom, कक्षा में लगा श्यामपट। Gates (गेट्स) -main doors, दरवाजे। Steps (स्टेप्स) -stair case, सीढ़ियाँ। Chimney (चिमनी) -a pipe that takes off smoke, धुआँ निकालने वाली पाइप। Marigold (मेरीगोल्ड) -a flower, गेंदे का फूल। Straight (स्ट्रेट) -with no curves, सीधा।

    Ncert Textbook Questions

    Reading is Fun
    Question 1.
    How many windows does the house have in this poem?
    इस कविता में घर में कितनी खिड़कियाँ हैं?
    Answer.
    The house has five little windows.

    Question 2.
    Where do the marigolds grow?
    गेंदे के फूल कहाँ उगते हैं?
    Answer.
    They grow against the wall.

    Say Aloud
    Question 1.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Say Aloud Q1
    Answer.
    Do it yourself.

    Let’s Listen
    Question 1.
    Every room becomes dirty if not cleaned. Let’s clean our classroom while singing this poem:
    साफ करने पर प्रत्येक कमरा गंदा हो जाता है। अब इस कविता का पाठ करते हुए अपनी कक्षा के कमरे को साफ करो।
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Lets Listen
    I’m going to sweep the dirt away
    I’m going to sweep the dirt away,
    I’m going to sweep the dirt away.
    Woosh, woosh, woosh. [Rose Fyleman]
    Answer.
    Do it yourself.

    Let’s Write
    Question 1.
    These are the two rooms of the house. Colour them. Based on this activity, complete the paragraphs:
    घर में दो कमरे हैं। इन्हें रंगों से भरो। इस क्रियाकलाप के आधार पर अनुच्छेद को पूरा करो।
    Answer.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Lets Write Q1
    (i) This is my room
    (ii)It has one window.
    (iii)The colour of my bed is brown.
    (iv) There are four pictures on the wall.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Lets Write Q1.1
    (i) This is a drawing home.
    (ii) It has a sofa in it.
    (iii) We watch T.V. here.
    (iv) It has two curtains.
    (v) It has a round table.
    (vi) Colour them yourself.

    Question 2.
    Using the pictures as clues fill in the blanks:
    दिए गए चित्रों की सहायता से रिक्त स्थान का भरो।
    Answer.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Say Aloud Q2

    Question 3.
    Ask your friend to
    अपने मित्र से पूछो कि
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Say Aloud Q3
    Ask someone to close the door using the words: wide open, and fully shut.
    Answer.
    Do it yourself.

    Question 4.
    Find the right sentence Read the pairs of sentences below. Fill in the blanks in the second sentence with the opposite of the word in red.
    सही वाक्य ढूँढो। नीचे दिए गए वाक्यों के जोड़ों को पढ़ो। दूसरे वाक्य को गहरे रंग से लिखे शब्द के विपरीत शब्दों से भरो।
    Answer.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Say Aloud Q4
    The boy is running very fast.
    The boy is walking very slow.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Say Aloud Q4.1
    The clown is very happy.
    The clown is very sad.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Say Aloud Q4.2
    The girl is walking on a loose rope.
    The girl is walking on a tight rope.

    Question 5.
    Change from singular to plural by adding es, ies and ves.
    For example:
    एकवचन को es, ies तथा ves की सहायता से बहुवचन में बदलो:
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Say Aloud Q5
    Answer.
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Say Aloud Q5.1

    Fun Time
    Question 1.
    Can you crawl like a baby?
    Crawl… crawl… crawl…
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Fun Time Q1
    Can you hop like a grasshopper?
    Hop… hop… hop…
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Fun Time Q1.1
    Can you zoom like an aeroplane?
    Zoom… zoom… zoom…
    NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw Fun Time Q1.2
    Answer.
    Do it yourself.

    We hope the NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw, will help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 14 On My Blackboard I can Draw, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

      Join Infinity Learn Regular Class Program!

      Sign up & Get instant access to FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!

      +91

      Verify OTP Code (required)





      I agree to the terms and conditions and privacy policy.