Study MaterialsCBSE NotesMCQ Questions for Class 10 Science Metals and Non-Metals with Answers

MCQ Questions for Class 10 Science Metals and Non-Metals with Answers

 

Class 10 Science MCQs Chapter 3 Metals and Non-Metals

1. Aluminium is used for making cooking uten¬sils. Which of the following properties of alu¬minium are responsible for the same?
(i) Good thermal conductivity
(ii) Good electrical conductivity
(iii) Ductility
(iv) High melting point
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (iv)

    Fill Out the Form for Expert Academic Guidance!



    +91


    Live ClassesBooksTest SeriesSelf Learning




    Verify OTP Code (required)

    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Answer

    Answer: d


    2. The most abundant metal in the earth’s crust is
    (a) Iron
    (b) Aluminium
    (c) Calcium
    (d) Sodium

    Answer

    Answer: b


    3. The poorest conductor of heat among metals is
    (a) Lead
    (b) Mercury
    (c) Calcium
    (d) Sodium

    Answer

    Answer: a


    4. Which property of metals is used for making bells and strings of musical instruments like Sitar and Violin?
    (a) Sonorousness
    (b) Malleability
    (c) Ductility
    (d) Conductivity

    Answer

    Answer: a


    5. Al2O3 + 2NaOH → …… + H2O
    (a) Al(OH)3
    (b) Na2O
    (c) NaAlO2
    (d) AlNaO2

    Answer

    Answer: c


    6. Which of the following is the correct arrange-ment of the given metals in ascending order of their reactivity?
    Zinc, Iron, Magnesium, Sodium
    (a) Zinc > Iron > Magnesium > Sodium
    (b) Sodium > Magnesium > Iron > Zinc
    (c) Sodium > Zinc > Magnesium > Iron
    (d) Sodium > Magnesium > Zinc > Iron

    Answer

    Answer: d


    7. Which of the following pairs will give dis-placement reactions?
    (a) FeSO4 solution and Copper metal
    (b) AgNO3 solution and Copper metal
    (c) CuSO4 solution and Silver metal
    (d) NaCl solution and Copper metal

    Answer

    Answer: b


    8. Non-metals form covalent chlorides because
    (a) they can give electrons to chlorine
    (b) they can share electrons with chlorine
    (c) they can give electrons to chlorine atoms to form chloride ions
    (d) they cannot share electrons with chlorine atoms

    Answer

    Answer: b


    9. Which of the following oxide(s) of iron would be obtained on prolonged reaction of iron with steam?
    (a) FeO
    (b) Fe2O3
    (c) Fe3O4
    (d) Fe2O3 and Fe2O4

    Answer/ Explanation

    Answer: c
    Explaination: Reason: 3Fe (s) + 4H2O (g) → Fe3O4 (s) + 4H2 (g)


    10. Which of tire following are not ionic compounds?
    (i) KCl
    (ii) HCl
    (iii) CCl4
    (iv) NaCl
    (a) (i) and (ii)
    (b) (ii) and (iii)
    (c) (iii) and (iv)
    (d) (i) and (iii)

    Answer

    Answer: b


    11. The electronic configuration of three elements X, Y and Z are as follows:
    X = 2, 4, Y = 2, 7, Z = 2,1 Which two elements will combine to form an ionic compound and write the correct formula,
    (a) X2Y
    (b) YZ
    (c) XZ3</sub
    (d) Y2Z

    Answer

    Answer: b


    12. The highly reactive metals like Sodium, Potas-sium, Magnesium, etc. are extracted by the
    (a) electrolysis of their molten chloride
    (b) electrolysis of their molten oxides
    (c) reduction by aluminium
    (d) reduction by carbon

    Answer

    Answer: a


    13. Which of the following non-metal is lustrous?
    (a) Sulphur
    (b) Oxygen
    (c) Nitrogen
    (d) Iodine

    Answer

    Answer: d


    14. Example of an amphoteric oxide is:
    (a) Na2O
    (b) K2O
    (C) Al2O3
    (d) MgO

    Answer

    Answer: c


    15. Which one among the following is an acidic oxide?
    (a) Na2O
    (b) CO
    (c) CO2
    (d) Al2O3

    Answer

    Answer: c


    16. The atomic number of an element ‘X’ is 12. Which inert gas is nearest to X?
    (a) He
    (b) Ar
    (c) Ne
    (d) Kr

    Answer/ Explanation

    Answer: c
    Explaination: Reason: ‘X’ is Magnesium and Argon (Ar) with atomic number 12 is the closest inert gas to it.


    17, The process in which a carbonate ore is heated strongly in the absence of air to convert it into metal oxide is called
    (a) Roasting
    (b) Reduction
    (c) Calcination
    (d) Smelting

    Answer

    Answer: c


    18. Oxides of moderately reactive metals like Zinc, Iron, Nickel, Tin, Copper etc. are reduced by using
    (a) Aluminium as reducing agent
    (b) Sodium as reducing agent
    (c) Carbon as reducing agent
    (d) Calcium as reducing agent

    Answer

    Answer: c


    19. In thermite welding a mixture of …… and …… is ignited with a burning magnesium ribbon which produces molten iron metal as large amount of heat is evolved.
    (a) iron (III) oxide and aluminium powder
    (b) iron (II) oxide and aluminium powder
    (c) iron (III) chloride and aluminium powder
    (d) iron (III) sulphate and aluminium powder

    Answer

    Answer: a


    20. Galvanisation is a method of protecting iron from rudftng by coating with a thin layer of
    (a) Galium
    (b) Aluminium
    (c) Zinc
    (d) Silver

    Answer

    Answer: c


    21. An element X is soft and can be cut with a knife. This is very reactive to air and cannot be kept open in air. It reacts vigorously with water. Identify the element from the following
    (a) Mg
    (b) Na
    (c) P
    (d) Ca

    Answer

    Answer: b


    22. Reaction between X and Y forms compound Z. X loses electron and Y gains electron. Which of the following properties is not shown by Z?
    (a) Has high melting point
    (b) Has low melting point
    (c) Conducts electricity in molten state
    (d) Occurs as solid

    Answer/ Explanation

    Answer: c
    Explaination: Reason: Z is an ionic compound. It has a high melting point.


    23. The electronic configurations of three ele¬ments X, Y and Z are X — 2, 8; Y — 2, 8, 7 and Z — 2, 8, 2. Which’of the following is correct?
    (a) X is a metal
    (b) Y is a metal
    (c) Z is a non-metal
    (d) Y is a non-metal and Z is a metal

    Answer/ Explanation

    Answer: c
    Explaination: Reason: According to the electronic configuration, Y is Chlorine and Z is Magnesium.


    24. Amalgam is an alloy of
    (a) Copper and Tin
    (b) Mercury
    (c) Lead and Tin
    (d) Copper and Zinc

    Answer

    Answer: b


    25. Copper objects lose their shine and form green coating of
    (a) Copper oxide
    (b) Copper hydroxide and Copper oxide
    (c) Basic Copper carbonate
    (d) Copper carbonate

    Answer

    Answer: c


    Fill in the blanks

    1. Elements can be classified as ……… and ……. .
    2. Two examples of metals which are poor conductors of heat are ………, ……… .
    3. Two metals which melt when kept on the palm are ………, ……… .
    4. A non-metal which is a good conductor of electricity is ……… .
    5. Metals can form positive ions by ……… .
    6. A non-metal which is lustrous is ……… .
    7. A metal which burns in air with a dazzling white flame is ……… .
    8. Metals above hydrogen in the activity series can displace ……… from dilute acids.
    9. The extraction of metals from their ores and then refining them for use is known as ……… .
    10. ……… is an allotroph of carbon and is the hardest natural substance.
    11. Metals which are so soft that they can be cut with a knife are ………, ………
    12. Metal oxides ……… and ……… dissolve in water to form alkalis.

    Answers

    1. metals, non-metals
    2. Lead, Mercury
    3. Gallium, Caesium
    4. Graphite
    5. losing electrons
    6. Iodine
    7. Magnesium
    8. Hydrogen
    9. metallurgy
    10. Diamond
    11. Sodium, Potassium
    12. Sodium Oxide and Potassium oxide

    We hope the given MCQ Questions for Class 10 Science Metals and Non-Metals with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non-Metals Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

    Chat on WhatsApp Call Infinity Learn

      Talk to our academic expert!



      +91


      Live ClassesBooksTest SeriesSelf Learning




      Verify OTP Code (required)

      I agree to the terms and conditions and privacy policy.