Study MaterialsImportant QuestionsJEE Main Previous Year Papers Questions With Solutions Chemistry Elements of p-Block: Groups 13,14,15,16,17 and 18

JEE Main Previous Year Papers Questions With Solutions Chemistry Elements of p-Block: Groups 13,14,15,16,17 and 18

NEET IIT-JEE
IIT-JEE NEET
Free IIT-JEE Course
Infinity Learn NEET IIT-JEE
Infinity Learn NEET
banner-chaitanya-web

1.When H2S is passed through Hg2S we get(2002)
(1)HgS 2) HgS + Hg2S
3) Hg2S 4) Hg2S2
Ans.
jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-1

2.Alum helps in purifying water by (2002)
(1)forming Si complex with clay particles
(2)sulphate part which combines with the dirt and removes it
(3)coagulating the mud particles
(4)making mud water soluble
Ans.(3) Alum fumisheds Al3+ ions which bring about coagulation of negatively charged clay poarticles bacteria etc.

    Free IIT-JEE/NEET/NCERT/CBSE Material

    Download 100,000+ FREE PDFs, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes, and Puzzles directly to your Whatsapp account!



    3.In case of nitrogen, NC13 is possible but not NC1S while in case of phosphorous, PC13 as well as PC15 are possible. It is due to (2002)
    (1)availability of vacant d orbitals in P but not inN
    (2)lower electronegativity of P than N
    (3)lower tendency of H-bond formation in P than N
    (4)occurrence of P in solid while N in gaseous state at room temperature
    Ans.(1) 7N2 =ls22s23p3, 15P = 1 s22s22p63s23p3 In phosphorous the 3d – orbitals are available

    4.Number of sigma bonds in P4O10 is (2003)
    (1)6 2) 1 3) 17 4) 16 Ans.
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-4

    5.What’happens when phosphine gas is mixed with chlorine gas ? (2003)
    (1)PC13 an HC1 are formed and the mixture warms up
    (2)PC15 and HC1 are formed and the mixture cools down
    (3)PH3.C12 is formed with warming up
    (4)The mixture only cools down
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-5

    6.Graphite is a soft solid lubricant extremely difficult to melt. The reasong for this anomalous behavior is that graphite. (2003)
    (1)is an alio tropic form of diamond
    (2)has molecules of variable molecular masses like polymers
    (3)has carbon atoms arranged in large plates of rings of strongly bound carbon atoms with weak interplate bonds.
    (4)is a non-crystalline substance.
    Ans.(1) 4HC/ + 02–> 2Cl2 + 2H20 cloud of white fumes.

    7.Concentrated hydrochloric acid when kept in open air sometimes produces a cloud of white fumes. The explanation for it is that (2003)
    (1)oxygen in air reacts with the emitted HC1 gas to form a cloud of chlorine gas
    (2)Strong affinity of HC1 gas for moisture in air results in forming of droplets of liquid solution which appears like a cloudy smoke.
    (3)due to strong affinity for water. Concentrated hydrochloric acid pulls moisture of air towards itself. This moisture forms droplets of water and hence the cloud.
    (4)concentrated hydrochloric acid emits strongly smelling HC1 gas all the time.
    Ans.(3) Layers are held together.

    8.Glass is a (2003)
    (1)super -cooled liquid 2) gel
    (3)polymeric mixture
    (4)micro-crystalline solid
    Ans.(1) Glass is a transparent or translucent super cooled liquid.

    9.For making good quality mirrors plates of float glass are used. These are obtained by floating molten glass over a liquid metal which does not solidify before glass. The metal used can be (2003)
    (1)tin 2) sodium
    3) magnesium 4) mercury
    Ans.(4) It is because mercury exists as liquid at room temperature.

    10.Which among the following factors is the mostimportant in making fluorine the strongest oxidizing halogen?(2004)
    (1)Electron affinity
    (2)Bond dissociation energy
    (3)Hydration enthalpy 4) Ionization enthalpy
    Ans.(2) Lower dissociation energy of bonds in F2.

    11.Which one the following statement regarding helium is incorrect ? (2004)
    (1) It is used to fill gas balloons instead of H2because it is lighter and non-inflammable
    (2)It is used in gas-cooled nuclear reactors
    (3)It is used to produce and sustain powerful superconducting reagents (4)It is used as cryogenic agent for carrying out experiments at low temperatures
    Ans.
    (1) Hydrogen is lightest and is non inflamable.

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-12

    Ans.(4) Hydrated and coordinated aluminium cation is farmed

    13.The soldiers of Napolean army while at Alps during freezing winter suffered a serious problem as regards to the tin buttons of their uniforms. White metallic tin buttons got converted to grey powder. This transforma­tion is related to(2004)
    (1)an interaction with nitrogen of the air at very low temperatures
    (2)an interaction with water vapour contained in the humid air
    (3)a change in the partial pressure of oxygen in the air
    (4)a change in the crystalline structure of tin
    Ans.(4) Transformation of crystal structure.

    14.The number of hydrogen atom(s) attached to phosphorus atom in hypophosphorous acid is
    (2005)
    (1)zero 2) two 3) one 4) three
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-14

    15.The correct order of the thermal stability ofhydrogen halides (H – X) is (2005)
    (1)HI > HBr > HC1 > HF
    (2)HF > HC1 > HBr > HI
    (3)HC1 < HF > HBr < HI
    (4)HI > HC1 < HF < HBr
    Ans.(2) HF is most stable.

    16.Heating an aqueous solution of aluminiumchloride to dryness will give (2005)
    (1)A1C13 2) A12C16
    3) A1203 4) Al(OH)CI2
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-16

    17.In silicon dioxide (2005)
    (1)Each silicon atom is surrounded by four oxygen atoms and each oxygen atom is bonded to two silicon atoms
    (2)Each silicon atom is surrounded by two oxygen atoms and each oxygen atom is bonded to two silicon atoms
    (3)Silicon atoms is bonded to two oxygen atoms
    (4)There are double bonds between silicon and oxygen atoms
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-17

    18.The structure of diborane (B2Hfi) contains(2005)
    (1)four 2c-2e bonds and two 3c-2e bonds
    (2)two 2c-2e bonds and four 3c-2e bonds
    (3)two 2c-2e bonds and two 3c-3e bonds
    (4)four 2c-2e bonds and four 3c-2e bonds
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-18

    19.Which of the following chemical reactions depicts the oxidizing behaviour of H2S04 ?
    (1)2HI + H2S04 -> I2 + S02 + 2H20 (2006)
    (2)Ca(OH)2 + H2S04 CaS04 + 2H20
    (3)NaCl + H2S04 NaHS04 + HC1
    (4)2PC1S + H2S04 2POCl3 + 2HC1 + S02C12
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-19

    20.A metal, M forms chlorides in its +2 and 44 oxidation states. Which of the following statements about these chlorides is correct ?
    (1)MC12 is more volatile than MC14 (2006)
    (2)MC12 is more soluble in anhydrous ethanol than MC14
    (3)MC12 is more ionic than MC14
    (4)MC12 is more easily hydrolysed than MC14
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-20

    21.Which of the following statements is true ?
    (1)H3PO3 is a stronger acid than H2S03 (2006)
    (2)In aqueous medium HF is a stronger acid than HC1
    (3)HC104 is a weaker acid than HC103
    (4)HNO3 is a stronger acid than HN02
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-21

    22.What products are expected from the disproportionation reaction of hypochlorous acid ? (2006)
    (1)HCIO3 and C120 2) HC102 and HC104
    3) HC1 and C120 4) HC1 and HC103
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-22

    23.The decreasing values of bond angles from NH3 (106°) to SbH3 (101°) down group-15 of the periodic table is due to (2006)
    (!)increasing bp-bp repulsion
    (2)increasing p-orbital character in sp3
    (3)decreasing lp-bp repulsion
    (4)decreasing electronegativity
    Ans.(4) Repulsions will be less with lower electronagativity.

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-24
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-24

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-25
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-25

    26.Identify the incorrect statement among the fol­lowing (2007)
    (1)Ozone reacts with S02 to give S03
    (2)Silicon reacts with aqueous NaOH in the presence of air to give NajS^ and H20
    (3)Cl2 reacts with excess of NH3 to give N2 and HC1
    (4)Br2 reacts with hot and strong NaOH solu­tion to give NaBr, NaBr04 and H20
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-26

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-27
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-27

    28.Which one of the following is the correct statement ? (2008)
    (1)Boric acid is a protonic acid
    (2)Beryllium exhibits coordination number of six.
    (3)Chlorides of both beryllium and aluminium have bridged chloride structures in solid phase
    (4)B2H6.2NH3 is known as ‘inorganic benzene’.
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-28

    29.In which of the following arrangements, the e sequence is not strictly according to the property written against it ? (2009)
    (1)C02 < Si02 < Sn02 < Pb02 : increasing oxidising power
    (2)HF < HC1 < HBr < HI : increasing acid strength
    (3)NH3 < PH3 AsH3 < SbHj : increasing basic strength
    (4)B<C<0<N: increasing first ionization enthalpy
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-29

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-30
    Ans.(1) Xe03 is more stable than XeF6. All the remaining reactions are feasible

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-31
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-31

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-32
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-32

    33.Which of the following statements regarding sulphur is incorrect ? (2011)
    (1)At 600°C the gas mainly consists of S2 molecules
    (2)The oxidation state of sulphur is never less than + 4 in its compounds
    (3)S, molecule is paramagnetic
    (4)The vapour at 200°C consists mostly of S8 rings
    Ans.(2) Sulphur can exhibit – 2, + 2, + 1 oxidation states also.

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-34
    Ans.(3) Stability of VA group hybrides decreases from NH3 to BiH3 due to the decrease in M – H bond energy.
    NH3 > PH3 > AsH3 > SbH3 > BiH3
    35.Which of the following on thermal decomposition yields a basic as well as an acidic oxide ? (2012)
    1) NaN03 2) KC103
    3) CaC03 4) NH4N03
    Ans.
    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-35

    jee-main-previous-year-papers-questions-with-solutions-chemistry-elements-of-p-block-groups-1314151617-and-18-36
    Ans.(1) ONF and ONO are isoelectronic ON Cl and ONS are isoelectronic

    37.Which one of the following properties is not shown by NO ? (2014)
    (1)It’s bond order is 2.5 .
    (2)It is diamagnetic in gaseous state
    (3)It is a neutral oxide
    (4)It combines with oxygen to form nitrogen dioxide
    Ans.(2) NO is paramagnetic.

    38.Among the following oxoacids, the correct decreasing order of acid strength is (2014)
    (1)HC102 > HC104 > HCIO, > HOC1
    (2)HCIO > HC102 > HCIO3 > HOCl4
    (3)HC104 > HCIO > HC102 > HOCl3
    (4)HC102 > HCIO3 > HC102 > HOC1
    Ans.(4) With an increase in unprotonated oxygen atoms, acidic strength increases.

    39.In the context of the Hall-Heroult process for the extration of Al, which of the following statements is false? (2015)
    (1)CO and C02 are produced in this process
    (2)A/203 is mixed with CaF2 which lowers the melting point of the mixture and brings conductivity
    (3)A/3+ is reduced at the cathode to form Al
    (4)Na3A/F6 is serves as the electrolyte
    Ans.[4] A/203 is dissolved in cryolite which serves as electrolyte in molten state.

    40.Which among the following is the most reactive ? (2015)
    1) C/2 2) Br2 3) I2 4) ICI
    Ans.[4] Interhalogen compounds are polar and are more reactive.

    41.Which one has the highest boiling point ?(2015)
    (1) He 2) Ne 3) Kr (4) Xe
    Ans.[4] Boiling point increases with an increase in Molecular mass.

     

      Join Infinity Learn Regular Class Programme!

      Sign up & Get instant access to 100,000+ FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!



      IIT-JEE NEET CBSE