Courses
By Maitree Choube
|
Updated on 8 Oct 2025, 14:45 IST
In Class 7 English, Chapter 2 titled "A Gift of Chappals" from NCERT textbook Honeycomb has an important position in the NCERT CBSE syllabus. In this chapter, you are brought into the world of a young boy Mukesh who learns several much-needed lessons of empathy and kindness via a small but a significant experience. In order to assist in understanding and evaluation, the following are some of A Gift of Chappals MCQs (Multiple Choice Questions) specific to the test of understanding and retention of the content of this chapter.
These MCQs are designed to make students active and instruct and educate them about the most important ideas about A Gift of Chappals. Chapter 2 A Gift of Chappals Honeycomb MCQ Questions with answers online test will help students to revise the chapter thoroughly and in an interactive and easy way.
Let's get into these MCQs to enhance your grasp of this enriching chapter.
Here are 25 MCQ questions for class 7 English chapter 2 A Gift of Chappals:
1. Who is Mridu?
A. Ravi's sister
B. Rukku Manni's daughter
C. A young girl visiting her cousin's house
D. A friend of Meena
Answer: C
JEE
NEET
Foundation JEE
Foundation NEET
CBSE
2. What was the secret Meena shared with Mridu?
A. They had a new pet dog
B. They found a kitten outside their gate
C. Ravi was stealing milk
D. They were moving to a new house
Answer: B
3. What name did Ravi give to the kitten?
A. Mahendran
B. Rishi-Cat
C. Pallava
D. Bastet
Answer: A
4. Why did Ravi have to mislead his grandmother about the milk?
A. He didn't want to drink it
B. He was saving it for the kitten
C. He was not thirsty
D. He disliked milk
Answer: B
5. What is significant about the name 'Mahendravarma Pallava Poonai'?
A. It's a historical reference
B. It's a common pet name
C. It's named after Ravi's grandfather
D. It is a name given by Lalli
Answer: A
6. What historical site did Ravi mention to prove his point about the kitten's ancestry?
A. Red Fort
B. Mahabalipuram
C. Taj Mahal
D. Qutub Minar
Answer: B
7. What musical instrument was Lalli trying to learn?
A. Piano
B. Violin
C. Guitar
D. Flute
Answer: B
8. What was the noise that frightened M.P. Poonai and Mridu?
A. A car horn
B. Lalli playing the violin
C. Ravi shouting
D. Thunder
Answer: B
9. Why did the beggar come to Rukku Manni's house daily?
A. For food
B. For music lessons
C. To meet Mridu
D. To return borrowed items
Answer: A
10. What did the beggar say kept him alive for a week?
A. The kindness of Rukku Manni's family
B. Finding food in the trash
C. Working in the garden
D. Sleeping under the neem tree
Answer: A
11. What did Ravi and his cousins decide to give to the beggar?
A. Food
B. Money
C. Chappals
D. Clothes
Answer: C
12. What prompted Mridu to think about giving chappals to the beggar?
A. His story
B. His blisters
C. His request
D. His appearance
Answer: B
13. Where did Mridu first notice the odd-looking chappals?
A. In the garden
B. On the verandah
C. In the backyard
D. At the front door
Answer: B
14. Who ended up receiving the chappals originally seen by Mridu?
A. The music-master
B. Ravi
C. The beggar
D. Gopu Mama
Answer: C
15. What was the reaction of Rukku Manni when she learned about the chappals given to the beggar?
A. She was pleased
B. She was angry
C. She didn't care
D. She was confused
Answer: B
16. How did the music-master react to receiving Gopu Mama’s chappals?
A. Angry
B. Sad
C. Pleased but tried to hide it
D. Indifferent
Answer: C
17. The grandmother took Mridu to:
(a) Rukkus house
(b) Mannf s house
(c) Music teacher
(d) Rukku Manm’ s house
Answer: (d) Rukku Manm’ s house
18. The pair of chappals was:
(a) torn
(b) quite small
(c) covered with dust
(d) both (a) and (c)
Answer: (d) both (a) and (c)
19. The secret was not shared as:
(a) Tapi will get angry
(b) the elders did not like any kitten
(c) Mrldu will tell the aunt
(d) both (a) and (b)
Answer: (d) both (a) and (b)
20. Ravi got milk for the kitten from:
(a) the market
(b) the kitchen
(c) the cupboard
(d) the fridge
Answer: (b) the kitchen
21. Ravi spoke high of M.P. Poonal
(a) to impress Mrldu
(b) to show off his knowledge
(c) as he was related to It
(d) both (a) and (b)
Answer: (d) both (a) and (b)
22. A ‘kreech1ng sound
(a) sent shivers to M.P. Poonal
(b) startled Mridu
(c) frightened Mahendran
(d) both (b) and (c)
Answer: (d) both (b) and (c)
23. The music master was experienced. His music:
(a) had high notes
(b) impressed Lalli
(c) could not be learnt by Lalli
(d) both (b) and (c)
Answer: (c) could not be learnt by Lalli
24. A sharp V-shaped line between Hukkii Manni’s eyebrows suggested:
(a) she was happy
(b) she was getting angry
(c) she was thinking hard
(d) both (a) and (c)
Answer: (b) she was getting angry
25. The chappals were given to the beggar because
(a) these chappals were dirty
(b) they belonged to the music master
(c) the children had taken pity
(d) Ravi was a naughty boy on the beggar
Answer: (c) the children had taken pity
26. Mridu told Rukku Manni all about the chappals because
(a) she was a truthful girl
(b) she was against Ravi
(c) she thought Rukku Mannl would punish her If she didn’t tell her the truth
Answer: (c) she thought Rukku Mannl would punish her If she didn’t tell her the truth
Also Check:
No courses found
These MCQs focus on testing students’ understanding of kindness, empathy, and moral values shown in the story through quick and concept-based questions.
Practicing with these Class 7 English MCQs regularly will helps students to revise key points, improve memory, and score better in English exams.
Yes, all the MCQs designed by Infinity Learn are based on the latest NCERT Class 7 English Honeycomb textbook to match the current CBSE exam pattern.
Students can find A Gift of Chappals Class 7 MCQ Questions with Answers online on educational platforms like Infinity Learn.
Practicing MCQs regularly build confidence, makes students gain more knowledge about the story, and they will then perform well in both objective and description parts of the examination.