Study MaterialsCBSE NotesImportant Questions for Class 12 Computer Science (C++) – Inheritance (Extending Classes)

Important Questions for Class 12 Computer Science (C++) – Inheritance (Extending Classes)

Important Questions for Class 12 Computer Science (C++) – Inheritance (Extending Classes)

Previous Years Examination & Important Questions
2 Marks Questions

Question 1:
Differentiate between protected and private members of a class in the context of Object-Oriented Programming. Also, give a suitable example illustrating the accessibility/non-accessibility of each using a class and an object in C++. All India 2017

or

    Register to Get Free Mock Test and Study Material



    +91

    Verify OTP Code (required)

    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    What is the difference between protected and private members of a class? Give a suitable example in C++ to illustrate its definition within a class. All India 2015C

    Answer:
    Private visibility A member declared as private can be accessed only in class. It means that it cannot be accessed outside the class.
    Protected visibility A member declared as protected can be accessed inside the class as well as inside its subclass only.

    e.g.
    class Super 
    {
    private: 
    int x; 
    protected: 
    int y;
    };
    class Sub: protected Super 
    {
    private: 
    int z;
    public:
    void disp()
    {
    cout<<x<<y<<z;
    /*Here y and z can be accessed but x cannot be accessed because it is a private member of Superclass*/
    }
    }:

    Question 2:
    Differentiate between members, which are present within the private visibility mode with those who are present within the public visibility modes. Delhi 2011
    Answer:
    Private visibility A member declared as private can be accessed only in class. It means that it cannot be accessed outside the class.
    Public visibility A member declared as public can be accessed inside the class as well as outside the class with objects of that class.

    e.g. class Super 
    {
    private 
    int x; 
    public: 
    int y;
    }:
    class sub : private super 
    {
    private: 
    int z; 
    public:
    void show()
    {cout<<x<<y<<z;
    /*Here y and z can be accessed because they a private member of superclass*/
    }
    };

    Question 3:
    Differentiate between public and protected visibilities in the context of object-oriented programming giving suitable examples for both. Delhi 2008C
    Answer:
    Public visibility A member declared as public can be accessed inside the class as well as outside the class with the object of that class.
    Protected visibility A member declared as protected can be accessed inside the class as well as inside its subclass only. It cannot be accessed outside the class through the object of that class in which it is declared,

    e.g. class Super 
    {
    public: 
    int y; 
    protected: 
    int x; 
    protected:
    void input()
    {
    cin>>x>>y;
    }
    }:
    class Sub: public Super
    {
    public: int z;
    void Show()
    {
    x = 10;
    cout<<x<<y<<z;
    }
    }:
    void main()
    {
    Super SI: 
    cin>>Sl.x;
    SI.input();/*It cannot be accessed here because it is protected member*/
    Sub S2;
    cin>>S2.y>>S2.z;/*y and z can be accessed here because these are public members*/
    S2.Show( );/*Show( ) can be accessed here because it is public member of Sub class*/
    }

    4 Marks Questions

    Question 4:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following:

    class First 
    {
    int X1; 
    protected: 
    float X2;
    public:
    First(); 
    void Enter1(); void Display1();
    };
    class Second : private First 
    {
    int Y1; 
    protected:
    float Y2; 
    public:
    Second(); 
    void Enter2(); 
    void Display();
    };
    class Third : public Second 
    {
    int Z1; 
    public:
    Third(); 
    void Enter3();
    void Display(); 
    }:
    void main()
    {
    Third T; //Statement 1
    : _______ //Statement 2
    }

    (i) Which type of Inheritance out of the following is illustrated in the above example?
    Single Level Inheritance, Multilevel Inheritance, Multiple Inheritance
    (ii) Write the names of all the member functions, which are directly accessible by the object T of class Third as declared in the main() function.
    (iii) Write Statement 2 to call function Display!) of class Second from the object T of class Third.
    (iv) What will be the order of execution of the constructors, when the object T of class Third is declared inside main()?

    Answer:

    (i) Multiple Inheritance
    (ii) Enter3(), Display!) of class Third, Enter2(),
    (iii) Statement2 T.Second::Display():
    (iv) First( )→Second( )→Third()

    Question 5:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: Delhi 2016

    class PRODUCT 
    {
    int Code: 
    char Item[20];
    protected: 
    float Qty; 
    public:
    PRODUCT ( );
    void GetIn( ); void Show( ):
    };
    class WHOLESALER
    {
    int WCode; 
    protected:
    char Manager[20]; 
    public:
    WHOLESALER(); 
    void Enter(); 
    void Display ();
    };
    class SHOWROOM: public PRODUCT, 
    private WHOLESALER
    {
    char Name[20],City[20];
    public:
    SHOWROOM();
    void Input ();
    void View ( );
    };

    (i) Which type of Inheritance out of the following is illustrated in the above example?
    • Single Level Inheritance
    • Multilevel Inheritance
    • Multiple Inheritance
    (ii) Write the names of all the data members, which are directly accessible from the member functions of class SHOWROOM.
    (iii) Write the names of all the member functions, which are directly accessible by an object of class SHOWROOM.
    (iv) What will be the order of execution of the constructors, when an object of class SHOWROOM is declared?

    Answer:

    (i) Multiple Inheritance
    (ii) Name[20], City[20], Manager[20], Qty
    (iii) Input(), View( ), Getln( ), Show( )
    (iv) PRODUCT()→ WHOLESALER()
    → SHOWROOM()

    Question 6:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: All India 2016

    class ITEM
    {
    int Id;
    char IName [20]; 
    protected: 
    float Qty; 
    public:
    ITEM();
    void Enter(); void View();
    };
    class TRADER
    {
    int DCode; 
    protected:
    char Manager[20]; 
    public:
    TRADER(); 
    void Enter(); 
    void View();
    };
    class SALEPOINT : public ITEM,
    private TRADER
    {
    char Name[20],
    Location[20]; 
    public:
    SALEPOINT(); 
    void EnterAll(); 
    void ViewAll();
    };

    (i) Which type of Inheritance out of the following is illustrated in the above example?
    • Single Level Inheritance
    • Multilevel Inheritance
    • Multiple Inheritance
    (ii) Write the names of all the data members, which are directly accessible from the member functions of class SALEPOINT.
    (iii) Write the names of all the member functions, which are directly accessible by an object of class SALEPOINT.
    (iv) What will be the order of execution of the constructors, when an object of class SALEPOINT is declared?

    Answer:

    (i) Multiple Inheritance
    (ii) Name[20], Location[20], Qty, Manager[20] (iii) EnterAll( ), ViewAll( ), Enter ( ) and View( ) of class ITEM
    (iv) ITEM( ) → TRADER() → SALEPOINT( )

    Question 7:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: Delhi 2015

    class Exterior
    {
    int OrderId; 
    char Address[20]; 
    protected:
    float Advance;
    public:
    Exterior(); 
    void Book();
    void View();
    };
    class Paint : public Exterior
    {
    intWallArea, ColorCode; 
    protected: 
    char Type; 
    public:
    Paint(); 
    void PBook(); 
    void PView();
    };
    class Bill : public Paint
    {
    float Charges; 
    void Calculate(); 
    public:
    Bill();
    void Bi11ing(); 
    void Print();
    };

    (i) Which type of inheritance out of the following is illustrated in the above example?
    • Single Level Inheritance
    • Multilevel Inheritance
    • Multiple Inheritance
    (ii) Write the names of all the data members, which are directly accessible from the member functions of class Paint.
    (iii) Write the names of all the member functions, which are directly accessible from an object of class Bill.
    (iv) What will be the order of execution of the constructors, when an object of class Bill is declared?

    Answer:

    (i) Multilevel Inheritance
    (ii) WallArea, ColorCode, Type, Advance
    (iii) Billing! b Print! b PBook( ), PView( ), Book( b View( )
    (iv) Exterior() → Paint! ) → Bill( )

    Question 8:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: All India 2015

    class Interior 
    {
    int orderId; 
    char Address[20]; 
    protected:
    float Advance; 
    public;
    Interior(); 
    void Book(); 
    void View();
    }:
    class Painting : public Interior
    {
    int WallArea, ColorCode; 
    protected: char Type; 
    public:
    Painting(); 
    void PBook(); 
    void PView();
    };
    class Billing : public Painting 
    {
    float Charges; 
    void Calculate(); 
    public:
    Billing(); 
    void Bill(); 
    void BillPrint();
    };

    (i) Which type of Inheritance out of the following is illustrated in the above example?
    • Single Level Inheritance
    • Multilevel Inheritance
    • Multiple Inheritance
    (ii) Write the names of all the data members, which are directly accessible from the member functions of class Painting.
    (iii) Write the names of all the member functions, which are directly accessible from an object of class Billing.
    (iv) What will be the order of execution of the constructors, when an object of class Billing is declared?

    Answer:

    (i) Multilevel Inheritance
    (ii) WallArea, ColorCode, Type, Advance
    (iii) Bill( b BillPrint( ), PBook( ), PView( ), Book( b View! )
    (iv) Interior! ) → Painting! ) → Billing! )

    Question 9:
    Consider the following C++ code and answer the questions from (i) to (iv). Delhi 2014

    class Campus
    {
    long Id;
    char City[20];
    protected:
    char Country[20]; 
    public:
    Campus(); 
    void Register(); 
    void Display();
    };
    class Dept : private Campus
    {
    long DCode[10]; 
    char HOD[20]; 
    protected:
    double Budget; 
    public:
    Dept();. 
    void Enter(); 
    void Show();
    };
    class Applicant : public Dept
    {
    long RegNo;
    char Name[20]; 
    public:
    Applicant();
    void Enroll (C); 
    void View();
    };

    (i) Which type of inheritance is shown in the above example?
    (ii) Write the names of those member functions, which are directly accessed from the objects of class Applicant.
    (iii) Write the names of those data members, which can be directly accessed from the member functions of class Applicant.
    (iv) Is it possible to directly call function Display( ) of class University from an object of class Dept? (Answer as Yes or No).

    Answer:

    (i) Multilevel Inheritance
    (ii) Enroll! b View ( ), Enter ( ), Show( ).
    (iii) RegNo, Name[20], Budget.
    (iv) No, because in the given program there is no class named University.

    Question 10:
    Consider the following C++ code and answer the questions from (i) to (iv). All India 2014

    class University 
    {
    long Id;
    char City[20];
    protected:
    char Country[20]; 
    public:
    University();
    void Register(); 
    void Display(); 
    };
    class Department : private University 
    {
    long DCode[10]; 
    char HOD[20]; 
    protected:
    double Budget; 
    public:
    Department(); 
    void Enter(); 
    void Show();
    };
    class Student : public Department 
    {
    long Roll No; 
    public:
    Student();
    void Enroll();
    void View();
    };

    (i) Which type of inheritance is shown in the above example?
    (ii) Write the names of those member functions, which are directly accessed from the objects of class Student.
    (iii) Write the names of those data members, which can be directly accessible from the member functions of class Student.
    (iv) Is it possible to directly call function Display! ) °f class University from an object of class Department?
    (Answer as Yes or No).

    Answer:

    (i) Multilevel inheritance
    (ii) Enroll() View( ), Enter( ), Show( ).
    (iii) RollNo, Budget.
    (iv) No, it is not possible because class Department is inheriting from class University privately. So, all the public and protected members of the class University will become private in class Department and objects cannot access private members of a class.

    Question 11:
    Consider the following class State: All India 2014C

    class State 
    {
    protected:
    int tp: //no. of tourist places 
    public:
    State()
    {
    tp = 0;
    }
    void inctp()
    {
    tp++;
    }
    int gettp()
    {
    return tp;
    }
    }:

    Write a code in C++ to publicly derive another class ‘District’ with the following additional members derived in the public visibility mode.
    Data Members
    • distname – char (50)
    • population – long
    Member functions
    • dinput() — To enter distname and population.
    • doutput() — To display distname and population on screen.
    Answer:

    class State
    {
    protected:
    int tp; //No. of tourist places public: 
    state()
    {
    tp = 0;
    }
    void inctp() 
    {
    tp++;
    int gettp()
    {
    return tp;
    }
    };
    class District : public State
    {
    public:
    char distname[50]; 
    long population;
    District()
    {
    distname = " "; 
    population = 0;
    {
    void dinput!)
    {
    cout<<"Enter distname and population”; 
    cin>>distname>>population;
    }
    void doutput()
    {
    cout<<"Di stname: "<<distname; cout<<"Population:"
    }
    };

    Question 12:
    Consider the following C + + code and answer the questions from (i) to (iv). All India 2013

    class Personal
    {
    int Class, Rno; 
    char Section; 
    protected:
    char Name[20]; 
    public:
    Personal(); 
    void Pentry(); 
    void Pdisplay();
    }:
    class Marks : private Personal 
    {
    float M[5]; 
    protected:
    char Grade[5]; 
    public:
    Marks(); 
    void Mentry(); 
    void Mdisplay():
    };
    class Result : public Marks 
    {
    float Total, Agg; 
    public:
    char FinalGrade, Comments[20]; 
    ResultO() .
    void Rcalculate(); 
    void RdisplayO;
    };

    (i) Which type of inheritance is shown in the above example?
    (ii) Write the names of those data members, which can be directly accessed from the objects of class Result.
    (iii) Write the names of those member functions, which can be directly accessed from the objects of class Result.
    (iv) Write the names of those data members, which can be directly accessed from the Mentry() function of class Marks.

    Answer:

    (i) Multilevel Inheritance
    (ii) FinalGrade, Comments [20] (iii) Rcalculate( ), Rdisplay( ),
    Mentry( ), Mdisplay( )
    (iv) M[5], Grade[5], Name[20]

    Question 13:
    Consider the following C + + code and answer the questions from (i) to (iv). Delhi 2013

    class Student 
    {
    int Class, Rno; 
    char Section; .
    protected:
    char SName[20];
    public:
    Student(); 
    void Stentry(); 
    void Stdisplay();
    };
    class Score : private Student
    {
    float Marks[5];
    protected:
    char Grade[5]; 
    public:
    Score(); 
    void Sentry(); 
    void Sdisplay();
    };
    class Report : public Score
    {
    float Total, Avg; 
    public:
    char OverallGrade, Remarks[20]; 
    Report(); 
    void REvaluate(); 
    void RPrint]);
    };

    (i) Which type of inheritance is shown in the above example?
    (ii) Write the names of those data members, which can be directly accessed from the objects of the class Report.
    (iii) Write the names of those member functions, which can be directly accessed from the objects of the class Report.
    (iv) Write the names of those data members, which can be directly accessed from the Sentry() function of class Score.

    Answer:

    (i) Multilevel Inheritance
    (ii) OverallGrade, Remarks[20].
    (iii) REvaluate( ), RPrint( ), Sentry( ),
    Sdisplay( ).
    (iv) Marks[5], Grade[5], SName[20]

    Question 14:
    Consider the following and answer the questions given below: Delhi 2013C

    class ITEM 
    {
    char ICodet10]; 
    protected:
    char IName[20]; 
    public:
    ITEM(); 
    void Enter(); 
    void Display();
    }:
    class SUPPLIER 
    {
    char SCode[10];
    protected:
    char SName[25];
     public:
    SUPPLIER(): 
    void TEnter(); 
    void TDisplay();
    }:
    class SHOP : private SUPPLIER,
    public ITEM
    {
    char SH0PADDRESSC[15],SEmai1[25]; 
    public:
    SHOP(); 
    void Enter(); 
    void Display();
    }:

    (i) Which type of inheritance is shown in the above example?
    (ii) Write the name of all the member functions accessible from Enter]) the function of class SHOP.
    (iii) Write the names of all the member functions accessible through an object of class SHOP.
    (iv) What will be the order of execution for the constructors’ ITEM]), SUPPLIER() and SHOP(), when an object of class SHOP is declared?

    Answer:

    (i) Multiple Inheritance
    (ii) TEnter( ) and TDisplay( ) of class SUPPLIER Enter( ) and Display( ) of both class ITEM and SHOP
    (iv) Enter( ) and Display( ) of both class SHOP and ITEM.
    (iv) SUPPLIER() → ITEM( ) → SHOP( )

    Question 15:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: All India 2012

    class COMPANY
    {
    char location[20]; 
    double budget, income; 
    protected:
    void Accounts(); 
    public:
    COMPANY(): 
    void Register(); 
    void Show();
    }:
    class FACTORY : public COMPANY
    {
    char location[20];
    int workers:
    protected:
    double Salary; 
    void Computer(); 
    public:
    FACTORY(); 
    void Enter(); 
    void Show();
    };
    class SHOP : private COMPANY 
    {
    char location[20]; 
    float area; 
    double sale; 
    public:
    SHOP(); 
    void Input(); 
    void Output();
    };

    (i) Name the type of inheritance illustrated in the above C++ code.
    (ii) Write the names of data members, which are accessible from the member functions of class SHOP.
    (iii) Write the names of all the member functions, which are accessible from objects belonging to class FACTORY.
    (iv) Write the names of all the members, which are accessible from objects of class SHOP.

    Answer:

    (i) Hierarchical Inheritance
    (ii) location[20], area, sale
    (iii) Enter( ), Register() and Show( ) of both
    class FACTORY and COMPANY
    (iv) Data Members
    None
    Member Functions
    Input( ), Output( )

    Question 16:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: Delhi 2012

    class ORGANISATION 
    {
    char Address[20]; 
    double budget,Income; 
    protected:
    void Compute(); 
    public:
    ORGANISATION(); 
    void Get(); 
    void Show();
    };
    class WORKAREA : public ORGANISATION 
    {
    char Address[20]; 
    int staff; 
    protected: 
    double pay;
    void Calculate(); 
    public:
    WORKAREA(); 
    void Enter(); 
    void Display();
    };
    class SHOWROOM : private ORGANISATION
    {
    char Address[20]; 
    float Area; 
    double Sale; 
    public:
    SHOWROOM();
    void Enter!(); 
    void Show();
    };

    (i) Name the type of inheritance illustrated in the above C++ code.
    (ii) Write the names of data members, which are accessible from member functions of class SHOWROOM.
    (iii) Write the names of the member functions, which are accessible from objects belonging to class WORKAREA.
    (iv) Write the names of all the members, which are accessible from objects of class SHOWROOM.

    Answer:

    (i) Hierarchical Inheritance
    (ii) Address[20], Area, Sale
    (iii) Enter( ), Display) ), Get( ), Show( )
    (iv) Data Members
    None
    Member Functions
    Enter( ), Show( )

    Question 17:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: Delhi 2011

    class Student
    {
    int Rno; 
    char name[20]; 
    float Marks; 
    protected:
    void Result(); 
    public:
    Student(); 
    void Register();
    void Display ();
    };
    class Faculty 
    {
    long Fcode; 
    char Fname[20]; 
    protected: 
    float Pay; 
    public:
    Faculty();
    void Enter(); 
    void Show();
    };
    class Course : public Student,
    private Faculty
    {
    long CCode[10]; 
    char CourseName[50]; 
    char StartDate[8],EndDate[8]; 
    public:
    Course();
    void Commerce();
    void CDetai1();
    };

    (i) Which type of inheritance is illustrated in the above C++ code?
    (ii) Write the names of the data members, which is/are accessible from the member function Commerce of class Course.
    (iii) Write the name of all the member functions, which are accessible from an object of class Course.
    (iv) Write the name of all the member functions, which are accessible from the object of class Faculty.

    Answer:

    (i) Multiple Inheritance
    (ii) CCode[10], CourseName[50], StartDate[8], EndDate[8], Pay
    (iii) Register( ), Display) ), Commerce) ), CDetail()
    (iv) Enter( ), Show( )

    Question 18:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: All India 2011

    class Student
    {
    int Roll no; 
    char Sname[20]; 
    float Marksl; 
    protected:
    void Result(); 
    public:
    Student(); 
    void Enroll() ; 
    void Display!);
    }:
    class Teacher
    {
    long Tcode;
    char Tname[20]; 
    protected:
    float Salary; 
    public:
    Teacher();
    void Enter(); 
    void Show();
    }:
    class Course : public Student,
    private Teacher
    {
    long CCode[10]; 
    char CourseName[50];
    char StartDate[8]; 
    char EndDate[8]; 
    public:
    Course(); 
    void Commerce(); 
    void CDetail();
    }:

    (i) Write the name of all the member functions, which are accessible from the object of the class Course.
    (ii) Write the name of the data members, which is/are accessible from the member function Commerce of class Course.
    (iii) Write the name of all the member functions, which are accessible from the object of class Teacher.
    (iv) Which type of inheritance is illustrated in the above C++ code?

    Answer:

    (i) Enroll( ), Display) ), Commerce) ),
    CDetail) )
    (ii) CCodeflO], CourseName[50], StartDate[8], EndDate[8], Salary
    (iii) Enter(), Show()
    (iv) Multiple Inheritance

    Question 19:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: All India 2010

    class Director 
    {
    long DID; 
    char Name[20]; 
    protected:
    char Description[40]: 
    void Allocate(); 
    public:
    Director();
    void Assign();
    void Show();
    }: 
    class Factory : public Director
    {
    int FID;
    char Address[20]; 
    protected: 
    int NOE: 
    public:
    Factory();
    void Input(); 
    void Output()
    }:
    class ShowRoom : private Factory
    {
    int SID: 
    char City[20]; 
    public:
    ShowRoom(); 
    void Enter();
    void Display!
    }:

    (i) Which type of inheritance out of the following is illustrated in the above C++ code?
    • Single Level Inheritance
    • Multilevel Inheritance
    • Multiple Inheritance
    (ii) Write the names of data members, which are accessible by objects of class type ShowRoom.
    (iii) Write the name of all member functions, which are accessible by objects of class type ShowRoom.
    (iv) Write the names of all members, which are accessible from member function of class Factory.

    Answer:

    (i) Multilevel Inheritance
    (ii) None
    (iii) Enter(), Display()
    (iv) Data Members
    FID, Address[20], NOE, Description[40] Member Functions
    Input(), Output(), Assign(), Show(), Allocate()

    Question 20:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: Delhi 2010

    class Chairperson 
    {
    long CID;
    //Chairperson Identification Number
    char Cname[20];
    protected:
    char Description[40]: 
    void Allocate(); 
    public:
    Chairperson(); 
    void Assign(); 
    void Show();
    }:
    class Director 
    {
    char profile[30];
    public:
    Director();
    vateFactory();
    voidlnput();
    void Output();
    }:
    class Company : private Chairperson, public Director
    {
    int CID; //Company ID
    char City[20], Country[20]; 
    public:
    Company(); 
    void Enter(); 
    void Display();
    }:

    (i) Which type of inheritance out of the following is illustrated in the above C++ code?
    • Single Level Inheritance
    • Multilevel Inheritance
    • Multiple Inheritance
    (ii) Write the names of data members, which are accessible by objects of class type Company.
    (iii) Write the name of all member functions, which are accessible by objects of class type Company.
    (iv) Write the names of all members, which are accessible from member functions of the class Director.

    Answer:

    (i) Multiple Inheritance
    (ii) None
    (iii) Enter(), Display(), Input(), Output()
    (iv) Data Members
    DID, Dname[20], profile[30] Member functions
    Input(), Output()

    Question 21:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: Delhi 2009C

    class QUALITY 
    {
    private:
    char Material [30]; 
    float Thickness; 
    protected:
    char Manufacturer[20]; 
    public:
    QUALITY(); 
    void Reading(); 
    void Printing(); 
    };
    class QUANTITY : public 
    QUALITY
    long Order; 
    protected: 
    int Stock; 
    public:
    QUANTITY(); 
    void Read_Data(); 
    void Print_Data();
    };
    class FABRIC : public QUANTITY 
    {
    int Fabric_code, Cost; 
    public;
    FABRIC(); 
    void Read(); 
    void Show();
    };

    (i) Write the data members that are accessible by an object of type class FABRIC.
    (ii) What type of inheritance is illustrated in the above example?
    (iii) Write the names of all the members that can be accessed by the member functions of class FABRIC.
    (iv) How many bytes will be required by an object of type FABRIC?

    Answer:

    (i) None
    (ii) Multi-Level Inheritance
    (iii) Data Members
    Fabric_code, Cost, Stock, Manufacturer[20] Member Functions
    Read(), Show(),Read_Data( ), Print_Data( ), Reading)), Printing))
    (iv) 64 Bytes

    Question 22:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following: Delhi 2009

    class FacetoFace
    {
    char CenterCode[10]; 
    public:
    void Input(); 
    void Output();
    };
    class Online 
    {
    char Website[50]; 
    public:
    void SiteIn(); 
    void SiteOut();
    };
    class Training : public FacetoFace, private Online 
    {
    long Tcode; 
    float charge; 
    int period; 
    public:
    void Register(); void Show();
    };

    (i) Which type of inheritance is shown in the above example?
    (ii) Write names of all member functions accessible from Show( ) function of class Training.
    (iii) Write names of all members accessible through an object of class Training.
    (iv) Is function Output() is accessible in function SiteOut()? Justify your answer.

    Answer:

    (i) Multiple Inheritance
    (ii) Register(), Show(), Input(), Output(), Siteln(), SiteOut()
    (iii) Data Members None Member Functions Register(), Show(), Input(), Output()
    (iv) Yes, it can be accessed by using the object of FacetoFace class, because it is a public member.

    Question 23:
    Answer the questions (i) to (iv) based on the following; All India 2009

    class Regular
    {
    char SchoolCode[10]; 
    public:
    void InRegular(); 
    void OutRegular();
    };
    class Distance
    {
    char StudyCenter[5]; 
    public:
    void InDistance();
    void OutDistance!);
    };
    class Course : public Regular,
    private Distance
    {
    char Code[5]; 
    float Fees; 
    int Duration; public:
    void InCourse();
    void OutCourse();
    }:

    (i) Which type of inheritance is shown in the above example?
    (ii) Write names of all member functions accessible from OutCourse( ) function of class Course.
    (iii) Write names of all members accessible through an object of class Course.
    (iv) Is function InRegular( ) is accessible in function InDistance()? Justify your answer.

    Answer:

    (i) Multiple Inheritance
    (ii) InCourse(), Outcourse(), InDistance(), OutDistance(), InRegular(), OutRegular()
    (iii) Data Members None Member Functions InCourse(), OutCourse(), InRegular(), OutRegular()
    (iv) Yes, it can be accessed by using. the object of class Regular because it is a public member.

    Computer Science Important Questions for Computer Science NCERT Solutions

    Chat on WhatsApp Call Infinity Learn

      Register to Get Free Mock Test and Study Material



      +91

      Verify OTP Code (required)

      I agree to the terms and conditions and privacy policy.