MathsVisualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15

Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15

Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15

Extra Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes

Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
If three cubes of dimensions 2 cm × 2 cm × 2 cm are placed end to end, what would be the dimension of the resulting cuboid?
Solution:
Length of the resulting cuboid = 2 cm + 2 cm + 2 cm = 6 cm
Breadth = 2 cm
Height = 2 cm
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q1
Hence the required dimensions = 6 cm × 2 cm × 2 cm.

    Join Infinity Learn Regular Class Program!

    Download FREE PDFs, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes, and Puzzles!

    +91

    Verify OTP Code (required)





    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Question 2.
    Answer the following:
    (i) Why a cone is not a pyramid?
    (ii) How many dimension a solid have?
    (iii) Name the solid having one curved and two flat faces but no vertex.
    Solution:
    (i) Cone is not a pyramid because its base is not a polygon.
    (ii) Three.
    (iii) Cylinder

    Question 3.
    Write down the number of edges on each of the following solid figures:
    (i) Cube
    (ii) Tetrahedron
    (iii) Sphere
    (iv) Triangular prism
    Solution:
    (i) 12
    (ii) 6
    (iii) 0
    (iv) 9

    Question 4.
    What cross-section do you get when you give a horizontal cut to an ice cream cone?
    Solution:
    Circle.

    Question 5.
    Determine the number of edges, vertices and faces in the given figure.
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q5
    Solution:
    Edges = 8
    Vertices = 5
    Faces = 5

    Question 6.
    Draw the sketch of two figure that has no edge.
    Solution:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q6

    Question 7.
    Draw the sketches of two figures that have no vertex.
    Solution:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q7

    Question 8.
    Name any three objects which resemble a sphere and cone.
    Solution:
    Sphere: Football, Earth, Round table
    Cone: Conical funnel, ice cream cone, conical cracker

    Question 9.
    What shape would we get from the given figure?
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q9
    Solution:
    From the given net, we get a rectangular pyramid.

    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Short Answer Type

    Question 10.
    For the solids given below sketch the front, side and top view
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q10
    Solution:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q10.1
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q10.2

    Question 11.
    Match the following:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q11
    Solution:
    (i) → (e)
    (ii) → (a)
    (iii) → (b)
    (iv) → (c)
    (v) → (d)

    Question 12.
    Complete the following table:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q12
    Solution:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q12.1

    Question 13.
    Draw a plan, front and side elevations of the following solids.
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q13
    Solution:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q13.1

    Question 14.
    Name the solid that would be formed by each net:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q14
    Solution:
    (i) Triangular pyramid
    (ii) Square pyramid
    (iii) Hexagonal pyramid

    Question 15.
    Name the solids that have:
    (i) 1 curved surface
    (ii) 4 faces
    (iii) 6 faces
    (iv) 5 faces and 5 vertices
    (v) 8 triangular faces
    (vi) 6 triangular faces and 2 hexagonal faces.
    Solution:
    (i) Cylinder
    (ii) Tetrahedron
    (iii) Cube and cuboid
    (iv) Square pyramid or rectangular pyramid
    (v) Regular octahedron
    (vi) Hexagonal prism.

    Question 16.
    Draw the top, side and front views of the given solids:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q16
    Solution:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q16.1

    Question 17.
    Draw the net of a cuboid having same breadth and height, but length double the breadth.
    Solution:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q17

    Question 18.
    Draw the nets of the following:
    (i) Triangular prisms
    (ii) Tetrahedron
    (iii) Cuboid.
    Solution:
    Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q18

      Join Infinity Learn Regular Class Program!

      Sign up & Get instant access to FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!

      +91

      Verify OTP Code (required)





      I agree to the terms and conditions and privacy policy.