Study MaterialsWord Problems on Percentage

Word Problems on Percentage

 

1. 10% of the books in a public library are Science books. If there are 90,000 books in the library, find the number of Science books available?

    Join Infinity Learn Regular Class Program!

    Download FREE PDFs, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes, and Puzzles!

    +91

    Verify OTP Code (required)





    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Solution:

    Total number of books = 90000

    10% of books are science

    therefore, 10/100*90,000

    = 9000

    The Total Number of Science Books available in the library are 9000.

    2. A baseball pitcher won 70% of the games he pitched. If he pitched 40 ballgames, how many games did he win?

    Solution:

    70/100 =x /40

    Cross Multiplying we have = (70*40)/100

    = 28

    Therefore, he won 28 games.

    3. David took a math test and got 25 correct and 15 incorrect answers. What was the percentage of correct answers?

    Solution:

    Total Answers = 25+15

    = 40

    Percentage of Correct Answers = 25/40*100

    = 2500/40

    = 62.5%

    Therefore, David got 62.5% of correct answers.

    4. There are 45 Carpenters in a Crew. On a certain day, 27 were present. What Percent showed up for work?

    Solution:

    Percentage of Carpenters Showed up for work = (27/45)*100

    = 2700/45

    = 60%

    Therefore, 60% of Carpenters Showed up for Work.

    5. A metal bar weighs 7 Kg. 93% of the bar is Silver. How many Kgs of silver is there in the bar?

    Solution:

    From the given data

    93% of the bar is silver

    = 93% of 7kg

    = 93/100*7

    = 651/100

    = 6.51 Kg

    Therefore, 6.51 Kg of Silver is there in the bar.

    6. A packet contained 540 chocolates. 55% of the Chocolates were distributed to the children. Calculate how many chocolates are distributed?

    Solution:

    No. of Chocolates distributed = 55% of 540

    = 55/100*540

    = 29700/100

    = 297

    297 Chocolates are distributed.

    7. A man had $4,50,000 worth of property. He left 50% of his property to his son. How much did his son get?

    Solution:

    Total Property worth = $4, 50, 000

    Property his son got = 50% of 4, 50, 000

    = 50/100*4, 50, 000

    = 2,25,000

    Therefore, the son got $2, 25, 000.

    8. In an Exam Asha secured 300 marks. If she secured 75 % marks, find the maximum marks?

    Solution:

    Asha secured 300 marks

    Let the Maximum Marks be m

    75% of m = 300

    (75/100)*m = 300

    m = (300*100)/75

    = 400

    The maximum marks in the Exam are 400.

    9. An alloy contains 24 % of copper. What quantity of alloy is required to get 280 g of copper?

    Solution:

    Let the quantity of copper needed = m

    24% of m = 280g

    24/100*m = 280

    m = (280*100)/24

    = 1166.66 gms

    The Quantity of Alloy Required to get 280g of Copper is 1166.66 gms.

    10. Geetha scores 60 marks out of 80 in her Maths exam. Convert her Marks into Percent?

    Solution:

    Percent of Marks Geetha got = (60/80)*100

    = 6000/80

    = 75%

    Thus, Geetha Scored 75% of Marks in her Maths Exam.

    Chat on WhatsApp

      Join Infinity Learn Regular Class Program!

      Sign up & Get instant access to FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!

      +91

      Verify OTP Code (required)





      I agree to the terms and conditions and privacy policy.