Study MaterialsNCERT SolutionsNCERT Solutions for Class 8 ScienceNcert Solutions for Class 8 Science 12 Friction

Ncert Solutions for Class 8 Science 12 Friction

Class 8 Science Chapter 12 NCERT Solutions – Free PDF Download

Science is a collection of unique and exciting findings. INFINITY LEARN’s NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 12 best describes the idea of friction. Chapter 12 of Science for Class 8 NCERT Solutions is a fantastic platform for learning the foundations of a chapter as well as getting precise answers to difficult math questions. Students would need NCERT Solutions Science Chapter 12 to crack their exams. Students can use NCERT Solutions for Class 8th Science Chapter 12 to study and visualize the subject.

    Join Infinity Learn Regular Class Program!

    Download FREE PDFs, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes, and Puzzles!

    +91

    Verify OTP Code (required)





    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    If you have access to NCERT Solutions for Class 8 Science, Maths solutions, and solutions for other topics, subjects like Science, Maths, and English will become easier to study. You can also get NCERT Solutions for Class 8 Maths to help you revise the entire syllabus and improve your exam scores.

    Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams? Study without Internet (Offline)
    ×
    FRICTION

     

    CHAPTER 12_FRICTION

    NCERT TEXTUAL EXERCISES

     

    1. Fill in the blanks.

    a) Friction opposes the relative motion between the surface in contact with each other.

    b) Friction depends on the nature of surfaces.

    c) Friction produces

    d) Sprinkling of powder on the carrom board reduces.

    e) Sliding friction is smaller than the static friction.

    2. Four children were asked to arrange forces due to rolling, static, and sliding frictions in a decreasing order. Their arrangements are given below. Choose the correct arrangement.

    a) Rolling static, sliding b) Rolling, sliding, static

    c) Static, sliding, rolling d) Sliding, static, rolling

    Ans:

    3. Alida run her car on dry marble floor. Wet marble floor, news paper and towel spread on the floor. The force of friction acting on the car on different surfaces in increasing order will be.

    a) Wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel.

    b) Newspaper, towel, dry marble floor, wet marble floor.

    c) Towel, newspaper, dry marble floor, wet marble floor.

    d) Wet marble floor, dry marble floor, towel, newspaper

    Ans: a) Wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel.

    4. Suppose your writing desk is tilted a little. A book kept on it starts sliding down. Show the direction of frictional force acting on it.

    Ans: Frictional force will act upwards i.e., direction opposite to that of sliding book.

    5. You spill a bucket of soapy water on a marble floor accidently. Would it make it easier or more difficult for you to walk on the floor ? Why.

    Ans: It is difficult to walk on a soapy floor because soapy floor applies very less friction and hence we can slip on such floor.

    6.Explain why sports men use shoes with spikes.

    Ans: It is done to provide the shoes better grip on the ground, so it increases the friction and prevent slipping.

    7. Iqbal has to push a lighter box and Seema has to push a similar heavier box on the same floor. Who will have to apply a larger force and why ?

    Ans: We know that the force of friction is increased if the two surfaces pressed harder. A heavier box will apply more pressure on the floor and hence Seema will experience more frictional force.

    8. Explain why sliding friction is less than static friction

    Ans: 1) The sliding friction is less than static friction because of the inter locking of irregularities in the two surfaces.

    2) When the object starts sliding the contact points on its surface do not get enough time to lock into the contact points on the floor.

    3) So the sliding friction is less than static friction.

    9. Give examples to show that friction is both a friend and foe.

    Ans: Friction as a Foe : Machine parts that come in contact with one another wear out because of friction. Similarly the soles of our shoes wear out because of friction.

    Friction as a Friend : Frictional force is very useful in several situations. If there were no friction between the wheels and the road, no vehicle would be able to move. If there were no brakes for a bicycle there would be many accidents.

    10. Explain why object moving in fluids must have special shapes ?

    Ans: When object move through fluids they have to overcome the friction acting on them. Efforts are therefore made to minimize the friction so objects are given special shapes. Idea of such shapes come from the body structure of birds and fishes. Which have to move about in fluids all the time. Such shapes are called streamlined. Giving such shapes to the ships, plane and cars is called streamlining.

    11. Can we reduce friction to zero by polishing surface (or) using large amounts of lubricants?

    Ans: No, Friction can never be entirely eliminated. No surface is perfectly smooth. Same irregularities are always there.

     

    Class 8 Science Chapter 12 NCERT Solutions – Free PDF Download

    It’s simple to get NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 12 Friction PDF from the website or app. The systematic approach to building the chapter’s basis ensures that any student will pass their board exams. Our subject specialists have selected NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 12 solutions to assist students in grasping ideas, formulae, and answering numerical problems. A student can easily get through their exam revision. NCERT Solutions for Chapter 12 Friction, Class 8 are offered as a step-by-step tutorial for students of all levels.

    Chapter 12 – Friction NCERT Solutions for Class 8 Science Chapters

    Class 8 NCERT Chapter 12 Friction is covered in the CBSE Science textbook’s Physics section. It is the most authoritative source on the subject. In a simplified style, the term “friction” is best described, along with its factors and formulas. In addition, the learner is given diagrams and schematics to help them grasp the applications and purposes of the technology in our environment. To develop a strong foundation of the topic, the vocabulary, examples, and numerical problems are given in a simple step-by-step fashion. These NCERT Solutions have been produced by our subject specialists to provide an overall knowledge base for the chapter.

    Weightage of Class 8 Science Chapter-Wise Marks

    Class 8th Science Chapter 12 carries a 20-point weighting. From the standpoint of the exam, this chapter is crucial. Basic questions and difficult numerical problems recur in this subject’s Board exams. As a result, pupils who prepare using these study resources do better.

    Here’s a breakdown of what’s in Chapter 12 Friction Class 8:

     

    12.1 Force of Friction (1 short)

    12.2 Factors affecting Friction (2 MCQ’s, 1 short)

    12.3. Friction: A Necessary Evil (1 long)

    12.4 Increasing and Reducing Friction (1 short, 1 long)

    12.5 Wheels reduce Friction (1 short)

    12.6 Fluid Friction (2 MCQ’s, 1 short)

    Why is it important to use NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 12?

    • Topic-by-topic solutions are supplied, along with brief descriptions, simplified pictures, and detailed numerical answers.
    • NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 12 Friction are written by a team of specialists who strive to make learning easy and enjoyable.
    • Our simplified solutions make it simple to comprehend and give a fantastic learning experience for convenient exam revision.
    • Important facts and interesting activities are included in NCERT Science (Physics) Class 8 Chapter 12 to help students learn the concept realistically.
    • Our curriculum will help you improve your grades and complete your revision.
    • Apart from that, these solutions include all of the chapter’s solved questions/answers and activities.

    Chat on WhatsApp

      Join Infinity Learn Regular Class Program!

      Sign up & Get instant access to FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!

      +91

      Verify OTP Code (required)





      I agree to the terms and conditions and privacy policy.