PhysicsPhysics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 Electric Charges and Fields

Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 Electric Charges and Fields

NEET IIT-JEE
IIT-JEE NEET
Free IIT-JEE Course
Infinity Learn NEET IIT-JEE
Infinity Learn NEET
banner-chaitanya-web

Electric Charges and Fields Class 12 Physics MCQs

1. The surface considered for Gauss’s law is called
(a) Closed surface
(b) Spherical surface
(c) Gaussian surface
(d) Plane surface

Answer

Answer: c

    Free IIT-JEE/NEET/NCERT/CBSE Material

    Download 100,000+ FREE PDFs, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes, and Puzzles directly to your Whatsapp account!




    2. The total flux through the faces of the cube with side of length a if a charge q is placed at corner A of the cube is
    Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 Electric Charges and Fields 3
    Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 Electric Charges and Fields 4

    Answer

    Answer: a


    3. Which of the following statements is not true about Gauss’s law?
    (a) Gauss’s law is true for any closed surface.
    (b) The term q on the right side side of Gauss’s law includes the sum of all charges enclosed by the surface.
    (c) Gauss’s law is not much useful in calculating electrostatic field when the system has some symmetry.
    (d) Gauss’s law is based on the inverse square dependence on distance contained in the coulomb’s law

    Answer

    Answer: c


    4. A charge Q is placed at the centre of the line joining two point charges +q and +q as shown in the figure. The ratio of charges Q and q is
    Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 Electric Charges and Fields 1
    (a) 4
    (b) 1/4
    (c) -4
    (d) -1/4

    Answer

    Answer: d


    5. The force per unit charge is known as
    (a) electric flux
    (b) electric field
    (c) electric potential
    (d) electric current

    Answer

    Answer: b


    6. Electric field lines provide information about
    (a) field strength
    (b) direction
    (c) nature of charge
    (d) all of these

    Answer

    Answer: d


    7. Which of the following figures represent the electric field lines due to a single negative charge?
    Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 Electric Charges and Fields 2

    Answer

    Answer: b


    8. The SI unit of electric flux is
    (a) N C-1 m-2
    (b) N C m-2
    (c) N C-2 m2
    (d) N C-1 m2

    Answer

    Answer: d


    9. The unit of electric dipole moment is
    (a) newton
    (b) coulomb
    (c) farad
    (d) debye

    Answer

    Answer: d


    10. Consider a region inside which, there are various types of charges but the total charge is zero. At points outside the region
    (a) the electric field is necessarily zero.
    (b) the electric field is due to the dipole moment of the charge distribution only.
    (c) the dominant electric field is inversely proportional to r3, for large r (distance from origin).
    (d) the work done to move a charged particle along a closed path, away from the region will not be zero.

    Answer

    Answer: c


    11. SI unit of permittivity of free space is
    (a) Farad
    (b) Weber
    (c) C2N-1 m-2
    (d) C2N-1 m-2

    Answer

    Answer: c


    We hope the given Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 Electric Charges and Fields will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Physics Electric Charges and Fields MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

      Join Infinity Learn Regular Class Programme!

      Sign up & Get instant access to 100,000+ FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!



      IIT-JEE NEET CBSE