## Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9

**Extra Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers**

### Rational Numbers Class 7 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.

Find three rational numbers equivalent to each of the following rational numbers.

(i) \(\frac { -2 }{ 5 }\)

(ii) \(\frac { 3 }{ 7 }\)

Solution:

Question 2.

Reduce the following rational numbers in standard form.

(i) \(\frac { 35 }{ -15 }\)

(ii) \(\frac { -36 }{ -216 }\)

Solution:

Question 3.

Represent \(\frac { 3 }{ 2 }\) and \(\frac { -3 }{ 4 }\) on number lines.

Solution:

Question 4.

Which of the following rational numbers is greater?

(i) \(\frac { 3 }{ 4 }\), \(\frac { 1 }{ 2 }\)

(ii) \(\frac { -3 }{ 2 }\), \(\frac { -3 }{ 4 }\)

Solution:

Question 5.

Find the sum of

Solution:

Question 6.

Subtract:

Solution:

Question 7.

Find the product:

Solution:

### Rational Numbers Class 7 Extra Questions Short Answer Type

Question 8.

If the product of two rational numbers is \(\frac { -9 }{ 16 }\) and one of them is \(\frac { -4 }{ 15 }\), find the other number.

Solution:

Let the required rational number be x.

Question 9.

Arrange the following rational numbers in ascending order.

Solution:

Question 10.

Insert five rational numbers between:

Solution:

### Rational Numbers Class 7 Extra Questions Long Answer Type

Question 11.

Evaluate the following:

Solution:

Question 12.

Subtract the sum of \(\frac { -5 }{ 6 }\) and -1\(\frac { 3 }{ 5 }\) from the sum 2\(\frac { 2 }{ 3 }\) and -6\(\frac { 2 }{ 5 }\).

Solution:

Question 13.

Solution:

We have

Question 14.

Divide the sum of -2\(\frac { 15 }{ 17 }\) and 3\(\frac { 5 }{ 34 }\) by their difference.

Solution:

Question 15.

During a festival sale, the cost of an object is ₹ 870 on which 20% is off. The same object is available at other shops for ₹ 975 with a discount of 6\(\frac { 2 }{ 3 }\) %. Which is a better deal and by how much?

Solution:

The cost of the object = ₹ 870

Discount = 20% of ₹ 870 = \(\frac { 20 }{ 100 }\) × 870 = ₹ 174

Selling price = ₹ 870 – ₹ 174 = ₹ 696

The same object is available at other shop = ₹ 975

Selling price = ₹ 975 – ₹ 65 = ₹ 910

Since ₹ 910 > ₹ 696

Hence, deal at first shop is better and by ₹ 910 – ₹ 696 = ₹ 214

### Rational Numbers Class 7 Extra Questions Higher Order Thinking Skills (HOTS) Type

Question 16.

Simplify:

21.5 ÷ 5 – \(\frac { 1 }{ 5 }\) of (20.5 – 5.5) + 0.5 × 8.5

Solution:

Using BODMAS rule, we have

21.5 ÷ 5 – \(\frac { 1 }{ 5 }\) of (20.5 – 5.5) + 0.5 × 8.5

= 21.5 ÷ 5 – \(\frac { 1 }{ 5 }\) of 15 + 0.5 × 8.5

= 21.5 × \(\frac { 1 }{ 5 }\) – \(\frac { 1 }{ 5 }\) × 15 + 0.5 × 8.5

= 4.3 – 3 + 4.25

= 4.3 + 4.25 – 3

= 8.55 – 3

= 5.55

Question 17.

Simplify:

Solution:

Using BODMAS rule, we have

2.3 – [1.89 – {3.6 – (2.7 – 0.77)}]
= 2.3 – [1.89 – {3.6 – 1.93}]
= 2.3 – [1.89 – 1.67]
= 2.3 – 0.22

= 2.08

Question 18.

Solution:

Using BODMAS rule, we have