MathsRational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9

Extra Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Find three rational numbers equivalent to each of the following rational numbers.
(i) \(\frac { -2 }{ 5 }\)
(ii) \(\frac { 3 }{ 7 }\)
Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q1

    Join Infinity Learn Regular Class Program!

    Download FREE PDFs, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes, and Puzzles!

    +91

    Verify OTP Code (required)





    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Question 2.
    Reduce the following rational numbers in standard form.
    (i) \(\frac { 35 }{ -15 }\)
    (ii) \(\frac { -36 }{ -216 }\)
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q2

    Question 3.
    Represent \(\frac { 3 }{ 2 }\) and \(\frac { -3 }{ 4 }\) on number lines.
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q3

    Question 4.
    Which of the following rational numbers is greater?
    (i) \(\frac { 3 }{ 4 }\), \(\frac { 1 }{ 2 }\)
    (ii) \(\frac { -3 }{ 2 }\), \(\frac { -3 }{ 4 }\)
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q4

    Question 5.
    Find the sum of
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q5
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q5.1

    Question 6.
    Subtract:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q6
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q6.1
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q6.2

    Question 7.
    Find the product:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q7
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q7.1

    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Short Answer Type

    Question 8.
    If the product of two rational numbers is \(\frac { -9 }{ 16 }\) and one of them is \(\frac { -4 }{ 15 }\), find the other number.
    Solution:
    Let the required rational number be x.
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q8

    Question 9.
    Arrange the following rational numbers in ascending order.
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q9
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q9.1

    Question 10.
    Insert five rational numbers between:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q10
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q10.1
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q10.2

    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Long Answer Type

    Question 11.
    Evaluate the following:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q11
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q11.1
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q11.2

    Question 12.
    Subtract the sum of \(\frac { -5 }{ 6 }\) and -1\(\frac { 3 }{ 5 }\) from the sum 2\(\frac { 2 }{ 3 }\) and -6\(\frac { 2 }{ 5 }\).
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q12

    Question 13.
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q13
    Solution:
    We have
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q13.1

    Question 14.
    Divide the sum of -2\(\frac { 15 }{ 17 }\) and 3\(\frac { 5 }{ 34 }\) by their difference.
    Solution:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q14

    Question 15.
    During a festival sale, the cost of an object is ₹ 870 on which 20% is off. The same object is available at other shops for ₹ 975 with a discount of 6\(\frac { 2 }{ 3 }\) %. Which is a better deal and by how much?
    Solution:
    The cost of the object = ₹ 870
    Discount = 20% of ₹ 870 = \(\frac { 20 }{ 100 }\) × 870 = ₹ 174
    Selling price = ₹ 870 – ₹ 174 = ₹ 696
    The same object is available at other shop = ₹ 975
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q15
    Selling price = ₹ 975 – ₹ 65 = ₹ 910
    Since ₹ 910 > ₹ 696
    Hence, deal at first shop is better and by ₹ 910 – ₹ 696 = ₹ 214

    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Higher Order Thinking Skills (HOTS) Type

    Question 16.
    Simplify:
    21.5 ÷ 5 – \(\frac { 1 }{ 5 }\) of (20.5 – 5.5) + 0.5 × 8.5
    Solution:
    Using BODMAS rule, we have
    21.5 ÷ 5 – \(\frac { 1 }{ 5 }\) of (20.5 – 5.5) + 0.5 × 8.5
    = 21.5 ÷ 5 – \(\frac { 1 }{ 5 }\) of 15 + 0.5 × 8.5
    = 21.5 × \(\frac { 1 }{ 5 }\) – \(\frac { 1 }{ 5 }\) × 15 + 0.5 × 8.5
    = 4.3 – 3 + 4.25
    = 4.3 + 4.25 – 3
    = 8.55 – 3
    = 5.55

    Question 17.
    Simplify:
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q17
    Solution:
    Using BODMAS rule, we have
    2.3 – [1.89 – {3.6 – (2.7 – 0.77)}] = 2.3 – [1.89 – {3.6 – 1.93}] = 2.3 – [1.89 – 1.67] = 2.3 – 0.22
    = 2.08

    Question 18.
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q18
    Solution:
    Using BODMAS rule, we have
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q18.1
    Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q18.2

      Join Infinity Learn Regular Class Program!

      Sign up & Get instant access to FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!

      +91

      Verify OTP Code (required)





      I agree to the terms and conditions and privacy policy.