MathsPlaying with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16

Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16

Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16

Extra Questions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers

Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Write the following numbers in generalised form.
(a) ab
(b) 85
(c) 132
(d) 1000
Solution:
(a) ab = 10 × a + 1 × b = 10a + b
(b) 85 = 10 × 8 + 1 × 5 = 10 × 8 + 5
(c) 132 = 100 × 1 + 10 × 3 + 1 × 2 = 100 × 1 + 10 × 3 + 2
(d) 1000 = 1000 × 1

    Register to Get Free Mock Test and Study Material

    +91

    Verify OTP Code (required)

    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Question 2.
    Write the following in usual form.
    (a) 3 × 100 + 0 × 10 + 6
    (b) 5 × 1000 + 3 × 100 + 2 × 10 + 1
    Solution:
    (a) 3 × 100 + 0 × 10 + 6 = 300 + 0 + 6 = 306
    (b) 5 × 1000 + 3 × 100 + 2 × 10 + 1 = 5000 + 300 + 20 + 1 = 5321

    Question 3.
    Which of the following numbers are divisible by 3?
    (i) 106
    (ii) 726
    (iii) 915
    (iv) 1008
    Solution:
    (i) Sum of the digits of 106 = 1 + 0 + 6 = 7 which is not divisible by 3.
    Hence 106 is not divisible by 3.
    (ii) Sum of the digits of 726 = 7 + 2 + 6 = 15 which is divisible by 3.
    Hence 726 is divisible by 3.
    (iii) Sum of the digits of 915 = 9 + 1 + 5 = 15 which is divisible by 3.
    Hence 915 is divisible by 3.
    (iv) Sum of the digits of 1008 = 1 + 0 + 0 + 8 = 9 which is divisible by 3.
    Hence 1008 is divisible by 3.

    Question 4.
    Prove that the sum of the given numbers and the numbers obtained by reversing their digits is divisible by 11.
    (a) 89
    (b) ab
    (c) 69
    (d) 54
    Solution:
    (a) Given number = 89
    Number obtained by reversing the order of digits = 98
    Sum = 89 + 98 = 187 ÷ 11 = 17
    Hence, the required number is 11.

    (b) Given number = ab = 10a + b
    Number obtained by reversing the digits = 10b + a
    Sum = (10a + b) + (10b + a)
    = 10a + b + 10b + a
    = 11a + 11b
    = 11(a + b) ÷ 11
    = a + b

    (c) Given number = 69
    Number obtained by reversing the digits = 96
    Sum = 69 + 96 = 165 ÷ 11 = 15
    Hence, the required number is 11.

    (d) Given number = 54
    Number obtained by reversing the digits = 45
    Sum = 54 + 45 = 99 ÷ 11 = 9
    Hence, the required number is 11.

    Question 5.
    Prove that the difference of the given numbers and the numbers obtained by reversing their digits is divisible by 9.
    (i) 59
    (ii) xy
    (iii) xyz
    (iv) 203
    Solution:
    (i) Given number = 59
    Number obtained by reversing the digits = 95
    Difference = 95 – 59 = 36 ÷ 9 = 4
    Hence, the required number is 9.

    (ii) Given number = xy = 10x + y
    Number obtained by reversing the digits = 10y + x
    Difference = (10x + y) – (10y + x)
    = 10x + y – 10y – x
    = 9x – 9y
    = 9(x – y) ÷ 9
    = x – y
    Hence, the required number is 9.

    (iii) Given number = xyz = 100x + 10y + z
    Number obtained by reversing the digits = 100z + 10y + x
    Difference = (100x + 10y + z) – (100z + 10y + x)
    = 100x + 10y + z – 100z – 10y – x
    = 99x – 99z
    = 99(x – z)
    = 99(x – 2) ÷ 9
    = 11 (x – z)
    Hence, the required number is 9.

    (iv) Given number = 203
    Number obtained by reversing the digits = 302
    Difference = 302 – 203 = 99 ÷ 9 = 11
    Hence, the required number is 9.

    Question 6.
    If a, b, c are three digits of a three-digit number, prove that abc + cab + bca is a multiple of 37.
    Solution:
    We have abc + cab + bca
    abc = 100a + 10b + c
    cab = 100c + 10a + b
    bca = 100b + 10c + a
    Adding abc + cab + bca = 111a +111b + 111c
    = 111 (a + b+ c)
    = 37 × 3 (a + b + c) which is a multiple of 37.
    Hence proved.

    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Short Answer Type

    Question 7.
    Complete the magic square given below so that the sum of the numbers in each row or in each column or along each diagonal is 15.
    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16 Q7
    Solution:
    (i) A = 15 – (8 + 1) = 15 – 9 = 6
    (ii) F = 15 – (8 + 5) = 15 – 13 = 2
    (iii) C = 15 – (A + F) = 15 – (6 + 2) = 15 – 8 = 7
    (iv) E = 15 – (1 + 5) = 15 – 6 = 9
    (v) D = 15 – (E + F) = 15 – (9 + 2) = 15 – 11 = 4
    (vi) B = 15 – (8 + 4) = 15 – 12 = 3
    Hence the required square is
    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16 Q7.1

    Question 8.
    Find the values of P and Q from the given addition problem
    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16 Q8
    Solution:
    Here, 3 + Q = 7
    ⇒ Q = 7 – 3 = 4
    Now taking second column, we get
    4 + 7 = 11 i.e. 1 is carried over to third column
    ⇒ 1 + P + 2 = 9
    ⇒ 3 + P = 9
    P = 9 – 3 = 6
    Hence the value of P = 6 and Q = 4

    Question 9.
    Find the values of p, q and r in the following multiplication problem.
    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16 Q9
    Solution:
    6 × 4 = 24, Here 2 is carried over second column
    ⇒ 6 × p + 2 – 3 × 10 = 2 [∵ 21 – 3 × 6 = 3] ⇒ 6p – 30 = 0
    ⇒ p = 5
    Now the multiplication problem becomes,
    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16 Q9.1
    Here 2 + r = 4
    ⇒ r = 2
    q × 354 = 1062
    ⇒ q = 3
    Hence, p = 5, q = 3, r = 2

    Question 10.
    Observe the following patterns:
    1 × 9 – 1 = 8
    21 × 9 – 1 = 188
    321 × 9 – 1 = 2888
    4321 × 9 – 1 = 38888
    Find the value of 87654321 × 9 – 1
    Solution:
    From the pattern, we observe that there are as many eights in the result as the first digit from the right which is to be multiplied by 9 and reduced by 1.
    87654321 × 9 – 1 = 788888888

    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions High Order Thinking Skills (HOTS) Type

    Question 11.
    Complete the cross number puzzle with the given column.
    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16 Q11
    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16 Q11.1
    Solution:
    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16 Q11.2
    Hence the complete square is
    Playing with Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 16 Q11.3

    Question 12.
    The product of two 2-digit numbers is 1431. The product of their tens digits is 10 and the product of their units digits is 21. Find the numbers. Solution:
    Let the required two 2-digit numbers be 10a + b and 10p + q as per the condition, we have
    a × p = 10 and b × q = 21
    a = 2 and p = 5 or a = 5 and p = 2
    Similarly b × q = 21
    b = 3 and q = 7 or b = 7 and q = 3
    10p + q = 57 or 10p + q = 53
    and 10a + b = 23 or 10a + b = 27
    Since the units digit of product 1431 is 1.
    Numbers are 57 and 23 or 53 and 27.
    Now 57 × 23 = 1311 and 53 × 27 = 1431 which is given.
    Hence, the required numbers are 53 and 27.

    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-01
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-02
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-03
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-04
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-05
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-06
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-07
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-08
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-09
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-10
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-11
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-12
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-13
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-14
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-15
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-16
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-17
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-18
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-19
    playing-with-numbers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-16-20

    Chat on WhatsApp Call Infinity Learn

      Register to Get Free Mock Test and Study Material

      +91

      Verify OTP Code (required)

      I agree to the terms and conditions and privacy policy.