Study MaterialsImportant QuestionsMCQ with Answers – Class 10 Maths Introduction to Trigonometry

MCQ with Answers – Class 10 Maths Introduction to Trigonometry

Maths Multiple Choice Questions with Answers

Get Multiple Choice Questions with Answers for Class 10 Maths on Infinity Learn for free.

 

    Register to Get Free Mock Test and Study Material

    +91

    Verify OTP Code (required)

    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Chapter 8 Introduction to Trigonometry

     

    1. The value of cos 0°. cos 1°. cos 2°. cos 3°… cos 89° cos 90° is
    (a) 1
    (b) -1
    (c) 0
    (d) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)

    Answer

    Answer: c


     

    2. If x tan 45° sin 30° = cos 30° tan 30°, then x is equal to
    (a) √3
    (b) \(\frac{1}{2}\)
    (c) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
    (d) 1

    Answer

    Answer: d


     

    3. If x and y are complementary angles, then
    (a) sin x = sin y
    (b) tan x = tan y
    (c) cos x = cos y
    (d) sec x = cosec y

    Answer

    Answer: d


     

    4. sin 2B = 2 sin B is true when B is equal to
    (a) 90°
    (b) 60°
    (c) 30°
    (d) 0°

    Answer

    Answer: d


     

    5. If A, B and C are interior angles of a ΔABC then \(\cos \left(\frac{\mathrm{B}+\mathrm{C}}{2}\right)\) is equal to
    MCQ Questions for Class 10 Maths Introduction to Trigonometry with Answers 1

    Answer

    Answer: a


     

    6. If A and (2A – 45°) are acute angles such that sin A = cos (2A – 45°), then tan A is equal to
    (a) 0
    (b) \(\frac{1}{\sqrt{3}}\)
    (c) 1
    (d) √3

    Answer

    Answer: c


     

    7. If y sin 45° cos 45° = tan2 45° – cos2 30°, then y = …
    (a) –\(\frac{1}{2}\)
    (b) \(\frac{1}{2}\)
    (c) -2
    (d) 2

    Answer

    Answer: b


     

    8. If sin θ + sin² θ = 1, then cos² θ + cos4 θ = ..
    (a) -1
    (b) 0
    (c) 1
    (d) 2

    Answer

    Answer: c


     

    9. 5 tan² A – 5 sec² A + 1 is equal to
    (a) 6
    (6) -5
    (c) 1
    (d) -4

    Answer

    Answer: d


     

    10. If sec A + tan A = x, then sec A =
    MCQ Questions for Class 10 Maths Introduction to Trigonometry with Answers 2

    Answer

    Answer: d


     

    11. If sec A + tan A = x, then tan A =
    MCQ Questions for Class 10 Maths Introduction to Trigonometry with Answers 3

    Answer

    Answer: b


     

    MCQ Questions for Class 10 Maths Introduction to Trigonometry with Answers 4

    Answer

    Answer: b


     

    13. If x = a cos 0 and y = b sin 0, then b2x2 + a2y2 =
    (a) ab
    (b) b² + a²
    (c) a²b²
    (d) a4b4

    Answer

    Answer: c


     

    14. What is the maximum value of \(\frac{1}{\csc A}\)?
    (a) 0
    (b) 1
    (c) \(\frac{1}{2}\)
    (d) 2

    Answer

    Answer: b


     

    15. What is the minimum value of sin A, 0 ≤ A ≤ 90°
    (a) -1
    (b) 0
    (c) 1
    (d) \(\frac{1}{2}\)

    Answer

    Answer: b


     

    16. What is the minimum value of cos θ, 0 ≤ θ ≤ 90°
    (a) -1
    (b) 0
    (c) 1
    (d) \(\frac{1}{2}\)

    Answer

    Answer: b


     

    17. Given that sin θ = \(\frac{a}{b}\) , then tan θ =
    MCQ Questions for Class 10 Maths Introduction to Trigonometry with Answers 5

    Answer

    Answer: c


     

    18. If cos 9A = sin A and 9A < 90°, then the value of tan 5A is
    (a) 0
    (b) 1
    (c) \(\frac{1}{\sqrt{3}}\)
    (d) √3

    Answer

    Answer: b


     

    19. If in ΔABC, ∠C = 90°, then sin (A + B) =
    (a) 0
    (b) 1/2
    (c) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
    (d) 1

    Answer

    Answer: d


     

    20. If sin A – cos A = 0, then the value of sin4 A + cos4 A is
    (a) 2
    (b) 1
    (c) \(\frac{3}{4}\)
    (d) \(\frac{1}{2}\)

    Answer

    Answer: d

    Chat on WhatsApp Call Infinity Learn

      Register to Get Free Mock Test and Study Material

      +91

      Verify OTP Code (required)

      I agree to the terms and conditions and privacy policy.