Study MaterialsNCERT SolutionsNCERT Solutions Class 7 MathsNCERT Solutions – Class 7 Maths Comparing Quantities Ex 8.2

NCERT Solutions – Class 7 Maths Comparing Quantities Ex 8.2

NCERT Solutions – Comparing Quantities Ex 8.2

Get NCERT Solutions for Class 7 Maths on Infinity Learn for free.

 

    Register to Get Free Mock Test and Study Material

    +91

    Verify OTP Code (required)

    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 1.

    Convert the given fractional numbers to per cents:
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 1
    Solution:
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 2
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 3
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 4

     

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 2.

    Convert the given decimal fractions to per cents:
    (а) 0.65
    (b) 2.1
    (c) 0.02
    (d) 12.35
    Solution:
    (a) 0.65 = \(\frac{0.65 \times 100}{100}\) = 0.65 × 100% = 65%
    (b) 2.1 = \(\frac{2.1 \times 100}{100}\) = 2.1 ×100% = 210%
    (c) 0.02 = \(\frac{0.02 \times 100}{100}\) = 0.02 × 100% = 2%
    (d) 12.35 = \(\frac{12.35 \times 100}{100}\) = 12.35 × 100% = 1235%

     

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 3.

    Estimate what part of the figures is coloured and hence find the per cent which is coloured.
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 5
    Solution:
    (i) Fraction of coloured part = \(\frac{1}{4}\)
    ∴ Percentage of coloured parts 100
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 6

    (ii) Fraction of coloured part = \(\frac{3}{6}\)
    ∴ Percentage of coloured parts
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 7

    (iii) Fraction of coloured part = \(\frac{6}{8}\)
    ∴ Percentage of coloured parts
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 8

     

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 4.

    Find:
    (a) 15% of 250
    (b) 1% of 1 hour
    (c) 20% of ₹ 2500
    (d) 75% of 1 kg
    Solution:
    (a) 15% of 250 = \(\frac{15}{100} \times 250=\frac{75}{2}=37.5\)
    (b) 1% of 1 hour = 1% of 60 minutes [∵ 1 h = 60 min.] NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 9

     

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 5.

    Find the whole quantity if
    (a) 5% of it is 600
    (b) 12% of it is? 1080
    (c) 40% of it is 500 km
    (d) 70% of it is 14 minutes
    (e) 8% of it is 40 litres
    Solution:
    Let the required whole quantity be x.
    (a) 5% of x = 600
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 10
    Thus the required whole quantity is 12,000.

    (b) 12% of x = ₹ 1080
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 11
    Thus, the required quantity is ₹ 9,000.

    (c) 40% of x = 500 km
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 12
    Thus, the required quantity = 1250 km.

    (d) 70% of x = 14 minutes
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 13
    Thus, the required quantity = 20 minutes,

    (e) 8% of x = 40 litre 8
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 14
    Thus, the required quantity = 500 litres

     

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 6.

    Convert given per cents to decimal fractions and also to fractions in simplest forms:
    (a) 25%
    (b) 150%
    (c) 20%
    (d) 5%
    Solution:
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 16

     

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 7.

    In a city, 30% are females, 40% are males and remaining are children. What per cent are children?
    Solution:
    Given: 30% are females
    40% are males
    Total Percentage of females and males
    = 30% + 40% = 70%
    ∴ Percentage of children
    = (100 – 70)% = 30%

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 8.

    Out of 15,000 voters in a constituency, 60% voted. Find the Percentage of voters who did not vote. Can you now find how many actually did not vote?
    Solution:
    Total number of voters = 15,000
    Percentage of the voters who voted = 60%
    ∴ Percentage of the voters who did not vote
    = (100 – 60)% = 40%
    Actual number of voters who did not vote
    = 40% of 15,000
    \(=\frac{40}{100} \times 15,000=6,000\)

     

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 9.

    Meena saves ₹ 400 from her salary. If this is 10% of her salary. What is her salary?
    Solution:
    Let Meena’s salary by ₹ x.
    ∴ 10% of x = ₹ 400
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 15
    Thus, her salary is ₹ 4000.

     

    Ex 8.2 Class 7 Maths Question 10.

    A local cricket team played 20 matches in one season. It won 25% of them. How many matches did they win?
    Solution:
    Number of matches played by the cricket team = 20
    Percentage of the matches won by them = 25%
    i.e. \(\frac{25}{100} \times 20=5\) matches
    Thus, the number of matches won by them = 5

     

    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 Q1

    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 Q2

    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 Q3

    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 Q4

    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 Q5

    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 Q6

    Chat on WhatsApp Call Infinity Learn

      Register to Get Free Mock Test and Study Material

      +91

      Verify OTP Code (required)

      I agree to the terms and conditions and privacy policy.