Study MaterialsImportant QuestionsExtra Questions – Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When?

Extra Questions – Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When?

Infinity Learn NEET Festival
Infinity Learn IIT JEE Festival

Extra Questions – What, Where, How and When?

Get NCERT Extra Questions for Class 6 Social Science History on Infinity Learn for free.

Very Short Answer Type

Question 1.
How can we know about the past?
Answer:
By studying history, we can learn about the past.

    Need FREE NCERT/CBSE/IIT-JEE/NEET Study Material?

    Sign up & Get instant access to 100,000+ FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!



     

    Question 2.
    Where did the early people live?
    Answer:
    People used to reside along the Narmada River’s banks.

     

    Question 3.
    Write the name of the region where rice was first of all grown in India?
    Answer:
    The north of the Vindhyas is where rice was first planted in India.

     

    Question 4.
    What do you mean by the term ‘tributaries’?
    Answer:
    Rivers that join a larger river are known as tributaries.

     

    Question 5.
    Match the contents of the following columns:
    What, Where, How and When Class 6 Extra Questions History Chapter 1 V - Q5
    Answer:
    (i) – (b)
    (ii) – (a)
    (iii) – (d)
    (iv) – (c)
    (v) – (f)
    (vi) – (e)

     

    Question 6.
    Name the countries that form South Asia. (Imp.)
    Answer:
    India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Afghanistan, Iran, China and Myanmar, etc. form South Asia.

     

    Question 7.
    Why is South Asia called a subcontinent?
    Answer:
    South Asia is referred to as a subcontinent because, despite its size, it is quite big and is divided from the rest of Asia by seas, hills, and mountains.

     

    Question 8.
    Write important historical events against the following important dates:
    (1) 8,000 years ago
    (2) 4,700 years ago
    (3) 2,500 years ago
    (4) 2,000 AD/CE
    Answer:

    Important Dates Important Events
    (1) 8,000 years ago The beginning of agriculture
    (2) 4,700 years ago The first cities on the Indus
    (3) 2,500 years ago Cities in the Ganga Valley, a big kingdom in Magadha was formed
    (4) 2,000 AD/CE The present (age).

     

    Question 9.
    Distinguish between historical and pre-historical periods.
    Answer:
    Historical age or period refers to the period for which we have written records, whereas pre-historical age or period refers to the period for which we have no written documents.

     

    Question 10.
    Define in brief the word ‘Epigraphy’.
    Answer:
    Epigraphy is the study of inscriptions.

     

    Question 11.
    Name two main groups (or categories) of historical sources.
    Answer:

    1. Archaeological sources (for example: physical remains inscriptions, coins, etc.).
    2. Literary sources (such as religious books, manuscripts, foreign, travellers’ accounts etc.).

     

    Question 12.
    Write True or False against the following sentences:
    (a) History will help you understand how this present evolved. It will tell you about the past of the present. ( )
    (b) We can live easily without use of fire. ( )
    (c) History in a sense is an adventure. It is a journey across time and space. ( )
    Answer:
    (a) True
    (b) False
    (c) True.

    Short Answer Type

    Question 1.
    What can we know about the past?
    Answer:

    We can learn a lot about the past if we know a few things. As an example,

    • We can learn about what they ate, the clothes they wore, and the homes they lived in.
    • Hunters, herders, farmers, rulers, traders, priests, craftspeople, artists, musicians, and scientists are among the people we may learn about.
    • We can also learn about the activities that youngsters played, stories that they heard, dramas (or plays) that they watched or appreciated, and songs that they sang.

     

    Question 2.
    How did the people live in Stone Age?
    Answer:

    People’s Ways of Life in the Stone Age

    • Riverbanks were home to some of the first inhabitants. They were expert hunters and gatherers. They were aware of the great diversity of plants in the surrounding forests, and they gathered roots, fruits, and other forest produce for food.
    • Animals and birds were also hunted by Stone Age people. They used to fish as well.
    • River-valley locations were among of the first places where people began to plant crops like wheat and barley about 8000 years ago. They also started raising sheep, goats, dogs, cows, and other cattle.

     

    Question 3.
    When did the early cities develop in India?
    Answer:

    • On the banks of the Indus and its tributaries, some of the first towns existed around 4700 years ago (Harappa, Mohenjodaro, Lothal, Chun-hu-daro, Rupar, Banwali, Kalibangam, Surkotada, and so on).
    • Around 2500 years ago, other early cities arose on the banks of the Ganga and its tributaries, as well as along the beaches.

     

    Question 4.
    What do you know about Magadha? (Imp.)
    Or
    Name the first largest Indian empire. Write two-three sentences about it.
    Answer:

    • Magadha was India’s first and largest empire.
    • Magadha was a region in Northern India that stretched along several of the country’s most major rivers and to the south of the Ganga.
    • Its kings had enormous authority (Bimbisara, Ajatashatru and Udaibhadra).
    • They established a great dominion. (There were also several lesser kingdoms established in other sections of the country.)

     

    Question 5.
    Explain the following things or terms in short.
    (a) BC
    (b)AD
    (c) CE
    (cl) BCE
    (e) Script
    (f) Language
    (g) Decipherment

    (a) BC

    • Before Christ is denoted by the letters BC.
    • The birth of Jesus Christ, the founder of Christianity, is often tallied (i.e., the day, the month, and the years) or assigned a date.
    • As a result, 2000 BC refers to a period of time prior to the birth of Jesus Christ.
    • Before the birth of Jesus Christ, all dates are numbered backwards and the letter BC (Before Christ) is usually added.

    b) A.D.

    • We occasionally come across AD prior to dates. This is a combination of the Latin phrases “Anno Domini,” which means “in the year of the Lord” (i.e., Jesus Christ).
    • 2005, for example, can be written as AD 2005.

    (c) CE:

    • CE can be substituted for AD on occasion. ‘Common Era’ is abbreviated as CE.

    (d) BCE

    • Instead of BC, BCE is sometimes used. Before Common Era is denoted by the letters BCE.
      The Christian Era is now utilised in the majority of countries around the world, thus we use these terminology.

    (e) Scripti

    • A script is a language’s way of writing or writing style. It’s made up of letters and symbols.
    • ‘Devnagri,’ for instance, is a Hindi script.

    (f) Language:

    • We utilise a language when we read or say something.
    • It is a form of expression that can be expressed verbally or in writing.

    (g) Decipherment:

    • Since then, the languages employed as well as the means of writing (scripts) have evolved.
    • So, how do academics decipher what was written? Decipherment is a technique that can be used to accomplish this.

    Long Answer Type

    Question 1.
    “The people of India shared their ideas since the earliest days”. Explain in brief.
    Answer:

    • India’s inhabitants traveled from one region of the country to another. The Himalayas, as well as hills and high mountains, deserts, rivers, and seas, made travel dangerous at times, but never impossible.
    • The people of the Indian subcontinent moved in quest of a better life and to avoid natural disasters (such as flood, droughts, earthquakes, epidemics).
    • Men marched in armies at times, invading the territory of others.
    • Merchants traveled from place to place in caravans or ships carrying precious items.
    • Religious teachers traveled from village to village, town to town, pausing along the way to provide guidance and advice.
    • Finally, some people may have traveled in search of adventure.
    • All of this resulted in the Indians exchanging ideas.

     

    Question 2.
    How did our country get its name?
    Answer:

    Our country’s names

    • India and Bharat are two words we commonly use to describe our country. The word India is derived from the Indus River, which is known in Sanskrit as Sindhu.
    • The Indus was known to the Iranians and Greeks who arrived through the northwest some 2500 years ago, and they called it the Hindos or the Indos. India was the name given to the land east of the river (the Indus).
    • The term Bharat was given to a group of people from the northwest who are described in the Rigveda, Sanskrit’s oldest text (dated to about 3500 years ago). It was thereafter adopted for the country.

     

    Multiple Choice Questions

    Choose the correct answer:

    Question 1.
    Which river’s bank did the people live along in ancient time?
    (a) Ganga
    (b) Narmada
    (c) Satluj
    (d) None of these
    Answer:
    Narmada

     

    Question 2.
    On which river’s bank were the cities developed about 2500 years ago?
    (a) Ganga
    (b) Yamuna
    (c) Narmada
    (d) All of these
    Answer:
    Ganga

     

    Question 3.
    Which city was established on the banks of Ganga?
    (a) Magadha
    (b) Vindhyas
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of these
    Answer:
    Magadha

     

    Question 4.
    How did merchants travel1?
    (a) With Caravans
    (b) Ships
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of these
    Answer:
    Both (a) and (b)

     

    Question 5.
    From where did the Iranians and the Greeks come?
    (a) Northwest
    (b) Northeast
    (e) North-south
    (d) None of these
    Answer:
    Northwest

     

    Question 6.
    Where were the manuscripts written?
    (a) On palm leaf
    (b) On peepal leaf
    (c) On the banana leaf
    (d) On tulsi leaf
    Answer:
    On palm leaf

     

    Question 7.
    Where did the manuscripts keep safe?
    (a) In temples and monasteries
    (b) In museums
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of these
    Answer:
    In temples and monasteries

     

    Question 8.
    Who are historians?
    (a) Who study past
    (b) Who study present
    (c) Who study future
    (d) None of these
    Answer:
    Who studies past

     

    Question 9.
    How did the people of the Andaman Islands get their food?
    (a) By fishing
    (b) By hunting
    (c) By collecting the forest products
    (d) All of these
    Answer:
    All of these

     

    Question 10.
    What helps us ’ to find out the records of hunters, fishing folk etc.?
    (a) Archaeology
    (b) Astrology
    (c) Biology
    (d) All of these
    Answer:
    Archaeology

     

    Question 11.
    When did agriculture start?
    (a) 4700 years ago
    (b) 2500 years ago
    (c) 8000 years ago
    (d) 5500 years ago
    Answer:
    8000 years ago

     

    Question 12.
    In what ways was the ancient coin different from the ones we use
    (a) Made of stones
    (b) Made of baked clay
    (c) Made of bones
    (d) All of these
    Answer:
    All of these

     

    Question 13.
    In which language were the manuscripts written?
    (a) Sanskrit
    (b) English
    (c) Hindi
    (d) None of these
    Answer:
    Sanskrit

      Join Infinity Learn Regular Class Programme!

      Sign up & Get instant access to 100,000+ FREE PDF's, solved questions, Previous Year Papers, Quizzes and Puzzles!



      [class^="wpforms-"]
      [class^="wpforms-"]