Study MaterialsCBSE NotesChemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 4 Chemical Kinetics

Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 4 Chemical Kinetics

 

Chemical Kinetics Class 12 Chemistry MCQs Pdf

1. What will be the fraction of molecules having energy equal to or greater than activation energy, Ea?
(a) K
(b) A
(c) Ae-Ea/Rt
(d) e-Ea/Rt

    Fill Out the Form for Expert Academic Guidance!



    +91


    Live ClassesBooksTest SeriesSelf Learning




    Verify OTP Code (required)

    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    Answer

    Answer: d


    2. Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 4 Chemical Kinetics 1
    What type of reaction is this?
    (a) Second order
    (b) Unimolecular
    (c) Pseudo-unimolecular
    (d) Third order

    Answer

    Answer: c


    3. Which among the following is a false statement?
    (a) Rate of zero order reaction is independent of initial concentration of reactant.
    (b) Half life of a third order reaction is inversely proportional to square of initial concentration of the reactant.
    (c) Molecularity of a reaction may be zero or fraction.
    (d) For a first order reaction, \(t_{1 / 2}=\frac{0.693}{\mathrm{K}}\)

    Answer

    Answer: c


    4. Which of the following statements about the catalyst is true?
    (a) A catalyst accelerates the rate of reaction by bringing down the activation energy.
    (b) A catalyst does not participate in reaction mechanism.
    (c) A catalyst makes the reaction feasible by making ∆G more negative.
    (d) A catalyst makes equilibrium constant more favourable for forward reaction.

    Answer

    Answer: a


    5. An endothermic reaction with high activation energy for the forward reaction is given by the diagram.
    Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 4 Chemical Kinetics 2

    Answer

    Answer: c


    6. For the reaction N2 + 3H2 → 2NH3 if \(\frac{\Delta\left[\mathrm{NH}_{3}\right]}{\Delta t}\) = 2 × 10-4 mol L-1s-1, the value of \(\frac{-\Delta\left[\mathrm{H}_{2}\right]}{\Delta t}\) would be
    (a) 1 × 10-4 mol L-1s-1
    (b) 3 × 10-4 mol L-1s-1
    (c) 4 × 10-4 mol L-1s-1
    (d) 6 × 10-4 mol L-1s-1

    Answer

    Answer: b


    7. The rate of a certain hypothetical reaction
    A + B + C → products
    is given by r = \(\frac{-d[\mathbf{A}]}{d t} \mathbf{K}[\mathbf{A}]^{1 / 2}[\mathbf{B}]^{1 / 3}[\mathbf{C}]^{1 / 4}\). The order of the reaction is
    (a) 13/11
    (b) 13/14
    (c) 12/13
    (d) 13/12

    Answer

    Answer: d


    8. In the formation of S02 by contact process;
    2SO2 + O2 → 2SO3, the rate of reaction was measured as \(\frac{-d\left[\mathrm{O}_{2}\right]}{d t}\) = 2.5 × 10-4 mol L-1s-1. at
    The rate of formation of of S03 will be
    (a) -5.0 × 10-4 mol L-1s-1
    (b) -1.25 × 10-4 mol L-1s-1
    (c) 3.75 × 10-4 mol L-1s-1
    (d) 5.00 × 10-4 mol L-1s-1

    Answer

    Answer: d


    9. For a chemical reaction A→B, it is found that the rate of reaction doubles when the concentration of A is increased four times. The order of reaction is
    (a) Two
    (b) One
    (c) Half
    (d) Zero

    Answer

    Answer: c


    10. The half life of the first order reaction having rate constant K = 1.7 x 10-5s-1 is
    (a) 12.1 h
    (b) 9.7 h
    (c) 11.3 h
    (d) 1.8 h

    Answer

    Answer: c


    We hope the given Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 4 Chemical Kinetics will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Chemistry Chemical Kinetics MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

    Chat on WhatsApp Call Infinity Learn

      Talk to our academic expert!



      +91


      Live ClassesBooksTest SeriesSelf Learning




      Verify OTP Code (required)

      I agree to the terms and conditions and privacy policy.