Study MaterialsCBSE NotesRural Administration Class 6 Extra Questions Civics Chapter 6

Rural Administration Class 6 Extra Questions Civics Chapter 6

Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
How many villages are there in India?
Answer:
More than 6 lakh villages.

Question 2.
What are the important needs of villages?
Answer:
Important needs:

    Register to Get Free Mock Test and Study Material

    +91

    Verify OTP Code (required)

    I agree to the terms and conditions and privacy policy.

    • Water
    • Electricity
    • Road connections
    • Sanitation
    • Maintenance of land records
    • Resolution of conflicts.

    Question 3.
    Comment on the area of a police station.
    Answer:
    Every police station has an area under its control.

    • All the people of this area can report cases and inform the police station about thefts, accidents, injuries or fights.
    • The police enquires, investigates and takes action on the cases filed with the police station.

    Question 4.
    Which names are generally given to sub-divisions of a district?
    Answer:

    • Tehsil
    • Taluka
    • Pargana.

    Rural Administration Class 6 Extra Questions Short Answer Type

    Question 1.
    Describe the duties of a Patwari.
    Answer:
    Duties of a Patwari:

    • Responsible for a group of villages.
    • Maintains and updates the records of the village.
    • Measures land with a long chain.
    • Organises collection of land revenue.
    • Provides information to government about crops grown in the area.
    • Updating of records is required because of the following:
    • Change in crops.
    • Digging of wells.

    Question 2.
    What are the duties of a Tehsildar?
    Answer:
    Duties of a Tehsildar:

    • He hears disputes.
    • He supervises the work of Patwaris.
    • He ensures that records are properly maintained by Patwaris and revenue is collected.
    • He ensures that farmer gets copy of his records.
    • He issues caste certificates to students.
    • Land disputes are also heard by a Tehsildar.

    Rural Administration Class 6 Extra Questions Long Answer Type

    Question 1.
    Describe the wish of a daughter.
    Answer:
    A Daughter’s Wish
    Father inherited our house from his
    father
    And everyone says he’ll leave it to
    brother
    But what about me and my mother?
    To expect a share in my father’s home,
    Is not very womanly, I am told.
    But I really want a place of my own,
    Not dowry of silk and gold.
    Rural Administration Class 6 Extra Questions Civics Chapter 6 L - Q2
    Question 2.
    Describe the provisions of Hindu Succession Amendment Act, 2005.
    Answer:
    Provisions of Hindu Succession Amendment Act, 2005.

    • Till the amendment women did not have the right to share family’s agricultural land.
    • After the death of father his land was distributed among his sons only.

    According to New Law:

    • Sons, daughters and their mother get equal share in the land.
    • The law applies to all the states and union territories.
    • Patwari will transfer the land to all sons, daughters and their mother and record their names in the revenue records.

    Rural Administration Class 6 Extra Questions Multiple Choice Questions

    Choose the correct answer:

    Question 1.
    How many villages are there in India approximately?
    (a) One lakh
    (b) Three lakhs
    (c) Four lakhs
    (d) Six lakhs
    Answer:
    Six lakhs

    Question 2.
    Who is Mohan in this chapter?
    (a) a farmer
    (b)a doctor
    (c) an engineer
    (d) SHO
    Answer:
    a farmer

    Question 3.
    What was the occupation of Mohan’s friend?
    (a) Running a post-office
    (b) Running a cloth-shop
    (c) Running a clinic
    (d) Running a chemist shop
    Answer:
    Running a post-office

    Question 4.
    Where did Mohan go after being beaten up by Raghu?
    (a) Hospital
    (b) Clinic
    (c) Police Station
    (d) None of these
    Answer:
    Police Station

    Question 5.
    To whom did Mohan meet at the Police station to complain about what had happened with him?
    (a) SHO
    (b) SI
    (c) ASI
    (d) None of these
    Answer:
    SHO

    Question 6.
    Who does the work of measuring land and keeping land record?
    (a) Doctor
    (b) Chemist
    (c) Patwari
    (d) All of these
    Answer:
    Patwari

    Question 7.
    Patwari is also known as
    (a) lekhpal
    (b) karamchari
    (c) village officer
    (d) all of these
    Answer:
    all of these

    Question 8.
    What is other work of Patwari?
    (a) Selling medicine
    (b) Collection of land revenue
    (c) Growing crops in a field
    (d) None of these
    Answer:
    Collection of land revenue

    Question 9.
    All the states of India are divided into?
    (a) cities
    (b) nagars
    (c) grams
    (d) districts
    Answer:
    districts

    Question 10.
    Who is the head of Tehsil?
    (a) District collector
    (b) Revenue collector
    (c) Ticket collector
    (d) All of these
    Answer:
    District collector

    Question 11.
    District collector is also known as
    (a) Tehsildar
    (b) Zamindar
    (c) Sarpanch
    (d) Panchs
    Answer:
    Tehsildar

    Question 12.
    Name the person/ persons who inherit the property of a person after his death,
    (a) His sons
    (b) His daughters
    (c) His wife
    (d) Sons, daughters and their mother
    Answer:
    Sons, daughters and their mother

    Chat on WhatsApp Call Infinity Learn

      Register to Get Free Mock Test and Study Material

      +91

      Verify OTP Code (required)

      I agree to the terms and conditions and privacy policy.